fbpx

4 razlogi, zakaj je eko hiša vaša najboljša izbira

Foto: Sunroof
Zadnjič posodobljeno: :

V vrtincu podnebnih sprememb, katerih neizprosne posledice opažamo po vsem svetu, vse bolj razmišljamo o tem, kako lahko vsak od nas prispeva k ohranjanju našega planeta. Eden od načinov je eko ali zelena gradnja, ki je vse bolj priljubljena.

Trend vračanja k naravi in spoštovanje do okolja je viden v različnih segmentih našega vsakdana, tudi v arhitekturi. Nekoč so bile hiše zgrajene iz lesa, slame, blata, gline in peska, zato je danes pri gradnji vse večje prizadevanje za uporabo tradicionalnih metod in uporabe naravnih virov.

Les je tako najpogosteje uporabljen naravni obnovljiv material, saj ga je lahko reciklirati, porabi pa tudi malo energije. Pri izolaciji in statičnosti se uporablja slama in glina. Naravna sončna svetloba postaja vir toplote in energije. Različni vgrajeni sistemi pa zbirajo deževnico, saj se s tem prihrani pitna voda.

Les je tako najpogosteje uporabljen naravni obnovljiv material.
Foto: user32212 / Pixabay

Zakaj graditi ekološko hišo

Ekološke hiše so zgrajene iz naravnih in obnovljivih materialov, varčujejo z energijo, zmanjšujejo ogljični odtis. Življenje v njih je bolj zdravo, negativni vpliv na okolje pa je minimalen.

Manj vzdrževanja

Trajnost je ključna pri gradnji eko doma. Cilj je namreč zgraditi dom, ki traja in ima čim manjši vpliv na okolje. Zeleni gradbeni materiali so pogosto bolj trpežni in sčasoma zahtevajo manj vzdrževanja.

V eko materialih ni škodljivih kemikalij, zato ustvarjajo bolj zdravo okolje za življenje.
Foto: Andrea Davis/ Unsplash

Zdravo notranje okolje

Ena največjih prednosti izbire gradnje z eko materiali je, da v njih ni škodljivih kemikalij in potencialnih onesnaževalcev okolja. Materiali so varnejši in ustvarjajo bolj zdravo domače okolje za vašo družino.

Višja vrednost nepremičnine

Kupci vse bolj dajejo prednost domovom, ki ponujajo dobro in zdravo okolje. Od nižjih obratovalnih stroškov do bolj trajnostnega in zanesljivega načina življenja. Zeleni domovi so zelo iskani in imajo višjo vrednost, saj vlaganje v okolju prijazen dom pomeni korak v prihodnost. Ekološka gradnja je zato celovit koncept človekovega bivanja in ohranjanja narave, saj obsega procese in odločitve povezane s trajnostjo in ohranjanjem narave.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!