fbpx

5 ključnih stvari na katere morate biti pozorni pri nakupu nove televizije leta 2021

Foto: Jan Macarol
Zadnjič posodobljeno: :

Razmišljate o nakupu nove televizije? Listate po katalogih trgovcev, pa ne veste, kje začeti? Zato smo pripravili seznam 5 ključnih točk, ki jih morate poznati predno se leta 2021 odločite za nakup nove televizije. Torej uporabite ta vodnik za nakup televizorja, da boste našli pravi televizor za svoja pričakovanja in proračun.

Kako kupiti novo televizijo?

Nakup nove televizije je lahko nočna mora. Vsi se spoznamo na pametne telefone, ker se z nakupi teh naprav pogosteje srečujemo. Pri televizijah pa so ti nakupi manj pogosti in tako smo posledično tega nakupa manj vešči. Zato je dobro, da smo premišljeni oziroma informirani. Torej kakšen TV kupiti v letu 2021.  Tokratni vodič po nakupih vas bo vodil skozi ključnih 5 stvari, ki jih morate vedeti predno kupite novo televizijo. Torej 5 ključnih stvari, ki jih velikokrat precenimo in naredimo narobe ob samem nakupu nove televizije.

Kakšen TV kupiti v letu 2021?!

Video: Kakšen TV kupiti?! 5 Ključnih stvari, na katere morate biti pozorni pri nakupu nove televizije!

Naj bo to vaš tehnični vodnik oziroma šerpa skozi TV-nakupovalno divjino. Namreč v trgovinah je na voljo osupljiva paleta različnih televizorjev, ki se med seboj razlikujejo po velikosti, tehnologijah, resolucijah in operacijskih sistemih. In ko si soočen z vsemi temi informacijami se velikokrat izgubiš! In izbiraš le po ceni in velikosti. Kar pa je lahko velikokrat zelo narobe.

Kako kupim novo televizijo in kaj moram vedeti pri nakupu?!

Po branju tega vodiča boste suvereno stopili v prodajni salon in izbrali takšno televizjo kot jo želite in potrebujete.
Na sliki: Philips OLED+ 935 / 55″

Po branju tega vodiča boste suvereno odšli do najbližjega trgovca in zahtevali točno tako televizjo kot jo potrenujete, želite ali ste za njo pripravljeni plačati. Nikakor vam ne bodo morali prodati mačka v žaklju. Namreč vedeli boste točno to, kar morate vedeti!

Poglejmo 5 ključnih stvari, ki jih večina naredi narobe, ko kupuje televizijo!

1. napaka: izbira napačne velikosti televizije!

Ko boste v letu 2021 vstopili v trgovino s televizijami, naj se vaš pogled ustavi na tistih res velikih. Torej najmanj 55+ inčev. Razlog je predvsem v dejstvu, da se je slika zaradi boljše in tudi kakovostnejše produkcije v zadnjih letih izjemno izboljšana in je velikokrat že v standardu 4K. Detajlov v sami sliki je tako ogromno in televizijo lahko gledate tudi zares od blizu, pa na sliki ne boste opazili “napak”. Zato se televizijo leta 2021 lahko gleda dosti bližje kot še pred nekaj leti in je lahko dosti večja kot je bilo priporočljivo še pred časom. Standard so torej televizije z resolucijo 4K, a počasi in sigurno prihajajo tudi televizije z resolucijo 8K. Za njih pa še nekaj časa ne bo vsebine, ponudniki pa se bodo še nekaj časa izogibali tovrstni vsebini zaradi količine prenosa podatkov. 8K televizije v letu 2021 zato še ne pripročamo! Kar se tiče tehnologije pa so trenutno televizije z oznako OLED tiste, ki najbolj pravilno reproducirajo sliko in barvne tone. Tu namreč vsak piksel na zaslonu oddaja “svoj” ton. Torej raztegnite vaš “budget“ in kupite veliko televizijo z oznakama 4K in OLED. Temu pa nato dodajte še velikost nad 55”. S to kombinacijo ne boste zgrešili. Seveda bi lahko na dolgo in široko o tehnologijah, a se boste potem popolnoma izgubili, kar ni smisel tokratnega hitrega vodiča.

Povzetek: Kupite televizijo z oznkama 4K in OLED. Pri tem bodite pozorni, da QLED ni enako OLED. Gre za podobni kratici, a popolnoma drugačno tehnologijo. Izberite čim večjo televizijo – standard ta hip je 55″. Priporočamo pa vsekakor, da posežete še kakšno številko višje!

Informativna tabela priporočene idealne razdalje (OLED, 4K):

* 50” – 213 cm / * 55” – 235 cm / * 65” – 277 cm / * 70” – 294 cm

2. Napaka: nakup televizije brez dodatnega zvočnega sistema!

Zvok je ravno tako zelo pomemben kot slika! To se zavedajo pri Philips! Na sliki je osupljivi Philipsov televizor OLED+ 935 se ponaša z navzgor usmerjenimi zvočniki Bowers & Wilkins in najnovejšim procesorjem slike P5 z AI.
Foto: Jan Macarol

Zvok je ena najpomembnejših komponent iskustva ob gledanju televizije. Si predstavljajte dober film brez dobrega soundtracka ali zvočnih efektov? V letu 2021 skoraj nobena televizija ni sposobna ustvariti dobrega zvoka, saj so se televizije zaradi napredka zaslonskih tehnologij skrčile in postale izjemno tanke. Posledično pa so zvočniki in prostor za širjenje zvoka manjši in s tem zvok izjemno siromašen. Ker dobra slika v kombinaciji s slabim zvokom absolutno ne deluje dobro, se je potrebno zavedati, da boste za pravo izkušnjo morali poseči po dodatnem zvočnem sistemu ali tako imenovanem “sound baru”. Slednji vas lahko hitro stane tudi 500 in več evrov. Strošek, ki ga morate vračunati ob nakupu nove televizije. Nekateri proizvajalci kot je blagovna znamka Philips je v sodelovanju s specialistom za zvok Bowers and Wilkins ponudila integriran “komplet” odlične televizije Philips OLED 935, ki ji pripada povezan in optimiziran audio sistem Bowers and Wilkins. Torej, ko boste kupovali vašo novo televizijo morate k nakupu obvezno prišteti še strošek nakupa “zvočnega” sistema oziroma poseči po televiziji proizvajalca, ki je to zadevo z odliko rešil. Philips je namreč za svoj model Philips OLED 935 prejel nagrado za televizijo z najboljšim zvokom v letu 2020.

Povzetek: Televizije so postale tanke in zato je njihov zvok slabši! V ceno televizije morate tako vračunati še dodatni zvočni sistem, ki je obvezen, če želite kino doživetje.

3. napaka: napačen operacijski sistem vaše nove televizije

V letu 2021 na televiziji živijo aplikacije. Tudi televizijo gledate preko aplikacije ponudnika IP televizije. Televizije pa ne potrebujejo “dodatni” škatel operaterjev temveč le povezavo z internetom.
Foto: Jan Macarol

Živimo v svetu aplikacij, ki vladajo tudi našim telefonom. In zelo podobna zgodba se dogaja tudi s pametnimi televizijami. Na njih domujejo aplikacije. Tako v večini primerov ne potrebujete več “setup” boksa vašega operaterja, temveč na vaši novi pametni televiziji zaženete aplikacijo vašega operaterja, kjer so vsi vaši TV programi. Torej pametne televizije 2021 delujejo brez dodatnih škatel in le z enim daljincem. V Sloveniji na ta način lahko gledate program prav vseh velikih operaterjev kar preko aplikacij – NEO light (Telekom), T2, Eon (Telemach), obstaja pa še množica drugih. Bistvo pri vaši izbiri je, da je za vašo novo televizijo na razpolago tudi aplikacija operaterja pri katerem imate sklenjeno naročniško razmerje. To morate preveriti pred nakupom televizije. Trenutno tu v Sloveniji vodi sistem Android TV, ki kot ime pove, izjaha iz operacijskega sistema Android, ki poganja večino pametnih telefonov na svetu. Za njega pa imajo vsi slovenski operaterji pripravljeno enako aplikacijo kot jo poznate iz “škatle” ponudnika. Kot ste že vsekakor opazili so za ta operacijski sistem Android razvite aplikacije na vaših telefonih, kot je Netflix, Vojo, HBO … , ki so posledično takoj integrirane tudi v operacijski sistem Android TV. Prav tako je za ta sistem na razpolago daleč največ aplikacij. Zato leta 2021 priporočamo, da vašo novo televizijo poganja operacijski sistem Android TV. S tem se boste izognili morebitnemu dolgoročnemu čakanju na prilagoditve proizvajalca. Večino posodobitev pa je tudi izjemno ažurnih.

Povzetek: Pametne televizije poganjajo različne operacijske sisteme. Pri nakupu morate preveriti ali obstaja aplikacija vašega operaterja za določeni operacijski sistem in kakšne so izkušnje s samo aplikacijo. Najbolj z aplikacijami bogat je sistem Android TV, sistem, podoben tistemu, ki deluje na vašem telefonu in za katerega so razvite vse najljubše aplikacije.

4. napaka: neestetski kabli, dva ali trije daljinci …

Zahteva vsakega kupca v letu 2021 bi morala biti, da z vašo televizijo upravljate le z enim dalinjskim upravljalnikom.
Foto: Jan Macarol

Televizije so torej postale izjemno tanki zasloni, ki so modni v čim večjem formatu. Kot smo že omenili pa je prav zaradi napredka v tehnologijah obvezno dokupiti zvočni sistem, saj v televiziji ni prostora za spodobne zvočnike. Tu bodite predvsem pozorni na skrivanje različnih kablov, ki delujejo neestetsko, če se “pletejo” pod televizijo in tako povezujejo vaš “novi” zvočni sistem. Prav tu nastane največ možnih oblikovnih grehov in izzivov. Pozorni bodite, da boste lahko vašo televizijo upravljali z enim upravljalnikom in da z njim lahko upravljate tudi klasični boks preko podatkovne povezave. To pomeni, da lahko, ta boks počiva v omari in bo kljub temu daljinec deloval. Še bolje pa je, da na pametni televiziji zaganjate aplikacijo vašega teleoperaterja, kjer domujejo vsi TV programi. O oblikovanju težko razpredamo. Ekrani so si namreč izjemno podobni drug drugemu. Tudi zato se nam zdi, da je design pomemben predvsem pri sami uporabniški izkušnji, ki mora biti zasnovana tako, da se uporabnik praktično ne zaveda povezanosti vseh sistemov. Vse kar naredi je, da dvigne upravljalnik TV sprejemnika in zadeva deluje po pričakovanjih. Oblikovno odskoči Philips, ki je edini, ki hkrati ponuja Ambient Light. Torej ambientalno osvetlitev ozadja za TV sprejemnikom. S tem se vizualno slika razširi, oči pa se zaradi te svetlobe drugače prilagodijo na gledanje televizije. Iz estetskega vidika takšna televizija vsekakor ni dolgočasna. Hkrati pa se lahko to svetlobo aktivira tudi takrat, ko je televizija izključena in tako služi kot dodatna svetloba v prostoru.

Povzetek: Pri nakupu televizorja se dobro posvetujte s prodajalcem, ki vam mora razložiti, kako se bo povezoval vaš zvočni sistem z novo televizijo. Brezžične povezave niso najboljša rešitev. Vsekakor vztrajajte pri tem, da s prodajnim svetovalcem najdete televizijo, kjer bo vse delovalo z enim daljinskim upravljalnikom. Tako zvok, aplikacije, kot povezanost z morebitnim boksom operaterja. Preverite ali ima za vašo novo napravo operater razvito aplikacijo.

5. napaka: cena

Tu so zadeve zakomplicirane, a tako kot ponavadi precej enostavne. Bolj napredna in nova je tehnologija, višja je cena. Tako danes prevladujejo LCD televizije, ki so najbolj pogosti zlati standard. Ter zato tudi najcenejše. Sledijo jim izboljšani LED LCD TV sprejemnik z oznako QLED. In nova tehnologija, ki nosi oznako OLED in je bistveno drugačna kot klasična LCD tehnologija. Namreč pri tehnologiji OLED vsak piksel oddaja lastno svetlobo, prav zaradi tega pa je slika odlična. OLED zasloni so zato tudi dražji. Seveda je cena ne glede na tehnologijo odvisna od velikosti zaslona, kar je veljajo tudi v preteklosti. Imate radi dober zvok, ga zahtevate tudi od vaše nove televzije? Potem boste za “zvočno opremo” morali dodati še nekaj stotakov.

Izbor nove televizije je kompleksen in je pri njem potrebno upoštevati številne faktorje. Kako daleč sedimo od televizije, koliko nas sedi? Ali naš operater ponuja vsebine v 4K? Ali veliko gledamo Netflix ali večinoma običajen TV program? Ali smo audifili in nam je zvok izjemno pomemben? Želimo, da je TV edini kos tehnike, ki ga lahko uporabljamo kot “glasbeni stolp” ali “igralni” kotiček za svojo najljubšo konzolo. V menjamo pogosto ali bo z nami naš novi televizor celo desetletje?
Zato je potrebno biti zelo pragmatičen in preudaren.

Povzetek: Veliko 55 palčno televizijo lahko danes kupimo že za 400 evrov. Za isto velikost, a z najbolj napredno tehnologija, pa lahko odštejemo tudi 4x več. Potrebno je najti zlato sredino, glede na to, kaj vam televizija pomeni, kako jo gledate in kaj boste z njo počeli.

Zgoraj napisane vrstice so le orientacija vsakemu posamezniku pri nakupu televizije in osvetljujejo nekatere ključne elemente. Ne gledate ali ne boste gledali vsebin v 4K, ker je morebiti vaša povezava z internetom slaba? Vam je vseeno za zvok in rabite televizijo za popolnoma običajno spremljanje informativnega programa? Ali ste tip človeka, ki ure in ure spremlja različne serije in filmske novosti preko pretočnih platform? Imate radi kakšen dober videospot, kjer se odlično poda zraven tudi kakovosten zvok? Bi radi vašo televizijo upravljali le z enim daljincem. Želite, da je odlično “sparjena” z vašim telefonom in podaljšek le tega. To so vprašanja, ki bi vam jih moral postaviti odličen prodajalec in, ki si jih odgovorite predno se odpravite po svoj novi televizor.

V članku: Philips OLED+ 935

V temu zapisu smo fotografirali izjemeno 4K UHD televizijo z operacijskim sistemom Android TV in zvočnim sistemom Bowers & Wilkins. Na slikah televizjija velikosti 55″.

VEČ INFORMACIJ

Dodatne Informacije

Prispevek je omogočil Philips!

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!