fbpx

5 korakov, kako lahko postanete boljši poslušalec

Foto: Julia Larson / Pexels
Zadnjič posodobljeno: :

Biti dober poslušalec se uvršča med eno najpomembnejših karakternih lastnosti, ki jih lahko oseba ima. Vsi se namreč počutimo veliko bolje, ko lahko svoje skrbi, pa tudi navdušenje zaupamo nekomu, ki nas zares sliši in ki nam da vedeti, da ga naše besede zanimajo. Zato smo za vas pripravili 5 korakov, kako lahko postanete boljši poslušalec.

1. Bodite pozorni in obdržite fokus

Ko pomislimo na osebo, za katero velja, da je dober poslušalec, si predstavljamo nekoga, ki nam ob pogovoru nameni popolno pozornost. To pomeni, da med tem, ko mu nekaj razlagamo, ne gleda na uro, telefon ali pusti svojim mislim, da odplavajo daleč stran.
Če želite ustvariti tak vtis, predlagamo, da sogovornika gledate v oči in da svoje pozornosti ne namenjate manj pomembnim zunanjim dejavnikom in med pogovorom ne začnete komentirati mimoidočih, vremena, zamenjate teme

Sogovorniku namenite svojo polno pozornost Foto: Karolina Grabowska / Pexels

2. Uporabljajte pozitivno telesno govorico

Naša telesna govorica velikokrat sporoči več kot besede. Zato bodite med pogovorom pozorni, da bodo vaše kretnje pozitivne in odprte: to pomeni, da se se proti sogovorniku nagnete, občasno pokimate in da se ne ozirate vsenaokoli.
Pazite tudi, da bo vaša telesna govorica v skladu z informacijami, ki jih prejmete prek pogovora: nikar se ne nasmihajte, zavijajte z očmi itd., če vam sogovornik razlaga o svoji boleči izkušnji.

3. Izogibajte se govorjenju o sebi

Da, včasih nas pomiri misel, da v neki situaciji nismo edini in da je tudi naš sogovornik že doživel nekaj podobnega ter nam lahko preko svoje izkušnje pomaga.
Vendar pa bodite pozorni, da o sebi ne boste govorili konstantno oz. še preden bi vam lahko prijatelj lahko sploh zaupal, kaj se mu je zgodilo. Na tak način boste namreč ustvarili vtis, da vas to, kar vam ima povedati, sploh ne zanima.

Za sogovornika pokažite zanimanje Foto: Ekaterina Bolovtsova / Pexels

4. Postavljajte vprašanja

Svoje zanimanje boste najbolje pokazali s postavljanjem vprašanj. Če vam nekdo recimo razlaga o izletu, na katerega komaj čaka, ne ostanite le pri kimanju in ponavljanju, da ste zanj veseli. Namesto tega ga vprašajte, česa se najbolj veseli, kako to, da si je izbral določeno destinacijo, ali jo je že kdaj obiskal itd.
Na tak način boste osebi dali vedeti, da njeno navdušenje delite, pogovor pa bo tudi veliko bolj zanimiv.

5. To, kar vam sogovornik pove, si zapomnite

Če sogovorniku date vtis, da ste to, kar vam je povedal nazadnje, že pozabili, vas za dobrega poslušalca gotovo ne bo imel. Da, vsakemu se lahko zgodi, da mu nekaj uide iz spomina, vendar pa boste, če pokažete, da ste glavni del pogovora pozabili, osebi nezavedno sporočili, da je ne spoštujete in cenite.
Predlagamo, da osebo, ki jo po nekem času vidite znova, povprašate o nečem, kar vam je povedala nazadnje. To jo bo gotovo razveselilo, ustvarili pa boste tudi občutek povezanosti.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!