fbpx

5 nezavednih navad, ki med spanjem pospešujejo proces staranja

proces staranja
Foto: Engin Akyurt / Unsplash
Zadnjič posodobljeno:

Staranje je neizbežen proces, s katerim se vsi soočamo. Kljub temu pa si vsak izmed nas prizadeva, da bi to potovanje prehodil na čim bolj eleganten in naraven način. Velik del tega prizadevanja je osredotočen na skrb za kožo, kvaliteten spanec in uporabo vrhunskih izdelkov za nego kože. Vendar pa lahko naše spanje ali izbrani izdelki za nego kože nevede pospešijo proces staranja.

Mislili bi, da nam prav te aktivnosti pomagajo ohranjati mladost in vitalnost naše kože. Vendar pa nekatere navade dejansko lahko pospešijo proces staranja. Odkrijte, katere so te navade in kako se jim lahko izognete.

Spanje na boku

Ko se uležemo na stran, gravitacija deluje na naš obraz, kar povzroča oteklost oči in podočnjake, saj tekočina iz obraza seže do spodnjega dela. Takšen položaj med spanjem lahko tudi pripomore k izgubi napetosti kože in kolagena, kar sčasoma pospeši staranje kože. Da bi se izognili tem posledicam, poskusite spati na hrbtu.

Način spanja lahko vpliva na vašo kožo. Foto: Ketut Subiyanto / Pexels

Negovanje obraza pred spanjem

Velikokrat se zgodi, da ženske pred odhodom v posteljo pozabijo odstraniti ličila. To je ključna napaka, ki se ji morate izogniti. Čiščenje obraza pred spanjem je ključnega pomena za odstranitev umazanije, znoja in ličil, ki se naberejo čez dan. Če ta korak izpustite, lahko to vodi do zamašenih por in posledično do pojava aken in mozoljev. Za čisto in sijočo kožo čez noč uporabite nežen piling.

Prekomerna uporaba izdelkov za nego

Če uporabljate preveč izdelkov za nego kože in niste prepričani o pravilni uporabi vsakega izdelka, lahko to škoduje vaši koži. Na primer: izdelki, ki vsebujejo retinol, se uporabljajo za preprečevanje in zmanjševanje gub, vendar v kombinaciji z izdelki, ki vsebujejo benzoil peroksid (pogosta sestavina za boj proti aknam), lahko kožo izsušijo in razdražijo.

Ko koža postane suha in razdražena, je rdeča in izgleda vneta, posledično pa postanejo vidne tudi najmanjše gube. Namesto tega se držite izdelkov, ki jih poznate in ki ustrezajo vašemu tipu kože.

Nezadostna hidracija

Hidracija je ključna za zdravo kožo. Foto: Engin Akyurt / Unsplash
Hidracija igra ključno vlogo pri ohranjanju zdrave kože, saj je voda osnovna sestavina kože in strukture pod njo. Ko se telo dehidrira, koža izgubi naravni sijaj, kar kratkoročno lahko povzroči suho kožo in naguban videz okoli oči. Če se dehidracija nadaljuje, lahko sčasoma privede do izgube elastičnosti kože. Če želite, da vaša koža ostane mladostna in elastična, poskusite vsak dan popiti vsaj šest kozarcev vode.

Prekomerno izpostavljanje digitalnim zaslonom

V današnjem tehnološkem svetu večina od nas preživi veliko časa pred digitalnimi zasloni. Te naprave oddajajo modro svetlobo, ki lahko povzroči škodo na koži in pospeši proces staranja. Da bi zmanjšali ta vpliv, omejite čas, ki ga preživite pred zasloni, in uporabite zaščitno kremo za kožo, ki blokira modro svetlobo.

Za zaključek, najpomembnejše je, da se zavedate svojih vsakodnevnih navad in kako vplivajo na vašo kožo. Z nekaj preprostimi prilagoditvami si lahko pomagamo upreti procesu staranja in ohraniti kožo mladostno in zdravo dlje časa. Vzemite si čas za nego kože, poskrbite za ustrezno hidracijo in zagotovite, da vaša koža dobi vse, kar potrebuje za regeneracijo med spanjem. Naj bo vaša rutina nege kože učinkovita in preprosta, da boste lahko uživali v njenih koristih brez nepotrebnega stresa.

+ Slaba prehrana

Verjeli ali ne, tudi vaša prehrana lahko vpliva na proces staranja kože. Prekomerno uživanje sladkorja, alkohola in predelane hrane lahko pripomore k hitrejšemu staranju kože. Sladkor, na primer, lahko v telesu povzroči proces, znan kot glikacija, ki lahko poškoduje kolagen in elastin – beljakovine, ki koži dajeta mladosten videz. Predelana hrana in alkohol lahko prav tako dehidrirata kožo in povzročijo vnetja. Namesto tega poskusite jesti hrano, bogato z antioksidanti, kot so sveže sadje in zelenjava, ki lahko pomagajo zaščititi kožo pred škodo.

Za boljšo nego kože in ohranjanje mladostnega videza je pomembno, da razumete vpliv vaših navad na proces staranja. Z majhnimi spremembami v vašem življenjskem slogu lahko pomembno prispevate k zdravju vaše kože.

Seveda, vsi starajo, vendar kako hitro in kako močno staranje vpliva na nas, je delno v naših rokah. S pravilno nego kože in zdravim življenjskim slogom lahko poskrbimo, da bomo tudi v poznejših letih ohranili mladosten in sijoč videz.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.