fbpx

5 očitnih znakov, da niste dovolj telesno aktivni

Foto: Andrea Piacquadio / Pexels

Ostajate v pisarni preko delovnega časa, načrtujete maraton na Netflixu, ste leni, da bi se odpravili po nakupih, naročate dostavo hrane, delate od doma... Sodoben življenjski slog in pandemija sta nas je še bolj pripeljalo do sedečega načina življenja in ni čudno, da je naše telo panično začelo pošiljati znake, da je čas, da nekaj naredimo zase. To so jasni znaki, da morate nekaj spremeniti!

1. Otekle in boleče oči

Sedeči način življenja je eden od sprožilcev zadrževanja tekočine v telesu. Otekle oči se pojavijo, ko je telo dolgo v vodoravnem položaju. Najboljša zaščita je preventiva, zato zaužijte manj soli, saj zadržuje vodo v telesu, ter se izogibajte alkoholu. Opustite kajenje in poskrbite za redno vadbo, ki pospeši cirkulacijo krvi, zaradi česar ne prihaja do zastajanja tekočin v telesu. Pomembno je tudi, da se dobro naspite.

via GIPHY

2. Imate leno črevesje

Če večino časa preživite v sedečem položaju, traja dlje, da hrana preide skozi debelo črevo, to pa povzroča zaprtje in različne druge črevesne težave. Redna telesna aktivnost lahko izboljša učinkovitost prebavnega trakta. Zato si vzemite čas in se večkrat na dan raztezajte, saj to lahko prepreči zaprtje.

3. Ste pozabljivi

Če se vam zdi, da (pre)pogosto pozabljate, kaj ste želeli povedati, je to lahko znak, da bi se morali več gibati. Ena študija je pokazala, da imajo ljudje, ki večino časa sedijo, strukturne spremembe na področju medialnega temporalnega režnja v možganih, ki je odgovorna za sposobnost pomnenja stvari. Dokazano je, da telesna aktivnost izboljšuje spomin, zato je logično, da bolj ko vaše telo postaja fit, bolj se razvijajo možganske strukture.

via GIPHY

4. Vas bolijo kolena

Pri bolečini v kolenu je vedno potrebno najprej poiskati vzrok. Ta se lahko nahaja tudi zaradi premalo moči v kolenih, preslabe kontrole nad gibanjem. Vsaka telesna vadba lahko ublaži simptome artritisa in osteoartritisa. Predvsem pa je pomembna aerobna vadba z nizko intenzivnostjo, ki krepi mišice in poskrbi za prožnejše sklepe. Če nimate resnejših zdravstvenih težav s koleni, le poskrbite, da bodo ti v gibanju.

5. Hrepenite po sladkem

Fizična aktivnost popolnoma nevtralizira hrepenenje po sladkem. Dvigne raven energije in spodbuja izločanje endorfina, ki poskrbi za dobro razpoloženje. Hormoni sreče pa znatno zmanjšajo željo po sladkem. Dovolj telovadbe čez dan vas varuje pred depresijo. Ko ni depresije in slabe volje, ni niti toliko potrebe po sladkem.

via GIPHY

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!