fbpx

5 trikov, kako negovati božično zvezdo, da bo cvetela še dolgo po koncu praznikov

Foto: Cowell/Unsplash

Božična zvezda je s svojim živahnim rdečim in zelenim listjem postala sinonim za praznični čas. Vendar pa lahko z nekaj triki razširite lepoto te ikonične rastline še dolgo po praznikih. Poglobimo se v skrivnosti, kako negovati božično zvezdo in ohraniti njeno cvetenje do novega leta in še pozneje.

Z malo nege in strateške pozornosti je lahko vaša božična zvezda več kot le bežen praznični okras. Naučite se, kako negovati božično zvezdo. Z izvajanjem teh trikov lahko te praznične rastline pripravite do tega, da bodo svoje živahne razstave razširile tudi v novo leto in celo dlje. Torej, kar naprej, negujte božične zvezde in naj vas njihova lepota nenehno spominja na veselje in toplino, ki presega praznični čas.

Kako negovati božično zvezdo?

1. Svetloba in lokacija

Božične zvezde uspevajo pri močni posredni svetlobi. Postavite jih blizu okna, kjer lahko uživajo v filtrirani sončni svetlobi. Ne izpostavljajte jih neposredni sončni svetlobi dlje časa, saj lahko povzroči opekline listov. Ne postavljajte jo blizu prepiha, kot so zračniki in odprta okna, saj lahko nenadne temperaturne spremembe obremenijo rastlino.

 

Božične zvezde so s svojim živahnim rdečim in zelenim listjem postale sinonim za praznični čas. Foto. Charlotte/Unsplash

2. Modrost zalivanja

Prekomerno zalivanje je pogosta napaka. Pustite, da se zemlja med zalivanjem nekoliko izsuši, in ko zalivate, poskrbite, da dobro odteče. Božične zvezde ne marajo mokre zemlje, raje vlažno okolje. V bližini rastline postavite pladenj, napolnjen z vodo in kamenčki, da ustvarite vlažno mikroklimo.

3. Obrezovanje za dolgotrajno lepoto

Ko se praznična sezona konča, božično zvezdo nežno obrežite. Rastlino obrežite, da spodbudite grmičastost. Osredotočite se na rezanje stebel na približno 6-8 palcev nad nivojem tal. Skozi vse leto vsakih nekaj tednov odščipnite konice nove rasti. To spodbuja razvejanje in zagotavlja polnejšo in bolj živahno rastlino.

4. Gnojenje

Božično zvezdo hranite z uravnoteženim, vodotopnim gnojilom vsake 2-4 tedne med rastno dobo (spomladi in poleti). Zmanjšajte hranjenje pozno jeseni in pozimi, ko rastlina počiva. Upoštevajte priporočeni odmerek na embalaži gnojila in se izogibajte pretiranemu gnojenju, saj lahko povzroči kopičenje soli v tleh.

5. Prehod v temo

Približno 6-8 tednov jeseni izpostavite svojo božično zvezdo popolni temi 12-14 ur na dan. Rastlino pokrijte s škatlo ali postavite v temno omaro. To posnema njegove naravne pogoje in spodbuja živahne barve, povezane s praznično sezono.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.