5 znakov, ki kažejo, da ste dobro opravili svoj trening oziroma vadbo

Zadnjič posodobljeno: :

Kako vedeti, da ste dobro opravili svojo vadbo? Preverite, če med in po vadbi začutite teh 5 znakov.

Vadba je veliko več kot le način, da smo si všeč v ogledalu, da smo v formi ter da ostanemo zdravi lepo – zahvaljujoč treningu imamo več energije, smo srečnejši, imamo več samozavesti in še bi lahko naštevali fizične in duševne koristi vadbe.

Kljub temu, da veliko vadite, se lahko zgodi, da vadbe tu in tam ne boste pravilno izvedli, zato je dobro vedeti, kateri znaki kažejo, da ste svoj trening izvedli kakovostno.

Utrujene mišice

Ste že slišali za “žele” mišice? To je tisti občutek, ko je vaša vadba prenaporna in se mišice počutijo izredno utrujene. Dvignete denimo uteži in po tem komaj dvignete roke. Če se to zgodi, je verjetno to znak, da ste opravili kakovostno vadbo, a da si bodo mišice lepo opomogle, popijte veliko vode ter počivajte. Če nadaljujete z vadbo, tvegate poškodbe.

Občutljivost mišic

Pekoč občutek v mišicah med dvigovanjem uteži ne pomeni nujno, da preveč telovadite, lahko gre le za pomanjkanje kisika. Morda se sliši zastrašujoče, vendar se mišice med vadbo trgajo. Ko se spočijete, si enostavno in hitro opomorejo. To je potrebno za izgradnjo vitkih mišic in krepitev metabolizma, zato je malo občutljivosti znak, da ste opravili kakovosten trening.

Kako vedeti, da ste dobro opravili svojo vadbo? Preverite, če med in po vadbi začutite teh 5 znakov.

Dober spanec

To je povsem jasno. Študije kažejo, da imajo ljudje, ki so kakovostno trenirali, na splošno boljši spanec.

Srčni utrip

Uporabite merilnik srčnega utripa. To je najboljši pokazatelj, ali trenirate za vaše srce “varnem” območju. Tako boste tudi vedeli, kdaj se ustaviti in kdaj vadbo nekoliko popešiti.

Lakota

Občutek lakote takoj po treningu je dober znak, da ste opravili kakovosten trening, saj rabite gorivo za okrevanje. Verjetno boste hrepeneli po hrani, ki vsebuje ogljikove hidrate, ki jih telo porabi za energijo. In brez skrbi, lahko jih uživate. Poskusite jesti najpozneje pol ure po treningu. Telo bo kalorije (energijo) takoj uporabilo, da se umiri, kar pomeni, da se zadrži manj maščob. Poleg tega si bodo hitreje opomogli, ker bo telo dobilo prave hranilne snovi.

Ne pozabite, da je kakovost vedno pomembnejša od količine. Poskusite vaditi 40 minut štiri dni v tednu in čez čas povečajte intenzivnost treninga. Bistvo je, da se v najkrajšem možnem časovnem intervalu čim bolj potrudite in naredite čim več ponovitev!

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Fitnes tehnika “12-3-30” je obnorela svet. Pa deluje?