fbpx

6 razlogov, da so vaši zobje rumeni in kako to preprečiti

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Lep, bleščeč nasmeh je želja vsakega od nas, zato je povsem normalno, da vam prav nič ne ugaja, če ste opazili, da so vaši zobje kar anenkrat nekoliko bolj rumeni. Beljenje zob se uvršča med dražje storitve, zato smo se pozanimali, kaj lahko storite, da bi do bolj bele barve prišli na naraven način. Za vas smo poleg načinov, kako se rumenim zobem izognili pripravili tudi razlog, zakaj so pravzaprav rumeni.

1. Pretiravate z ustno vodico

Da, ustna vodica zna biti zelo uporabna, če želite zmanjšati slab zadah. Vendar pa z njeno uporabo ne smete pretiravati, prav tako pa morate paziti, da ne boste izbirali zelo kislih ustnih vodic. Kislina lahko namreč obrabi vašo sklenino in tako poskrbi, da postane bolj vidna plast pod njo, ki je rumenkaste barve.
Namesto uporabe ustne vodice se zato raje odločite za pogostejše ščetkanje zob.

Namesto ustne vodice izberite pogostejše umivanje zob Foto: Andrea Piacquadio / Pexels

2. Izogibajte se kislemu sadju in zelenjavi

Tako kot kisle ustne vodice lahko sklenino obrabijo tudi kisline, ki jih zaužijete preko živil. Zato priporočamo, da zmanjšate uživanje citrusov (mandarina, pomaranča, limona itd.) in ananasa, pa tudi energijskih in gaziranih pijač, narejenih na kisli osnovi.
Predlagamo tudi, da uporabo kisa zmanjšate, ko si pripravljate solato in da ste pri izbiri solatnih prelivov pozorni, da se ne boste odločili za take, ki bazirajo na kisu.

3. Pijete preveč kave

Da, po najnovejših raziskavah ima uživanje kave tudi pozitivne učinke za zdravje. Vendar pa lahko prav ta slastna energijska pijača vpliva, da vaši zobje po nekem času postanejo rumeni: kava namreč za seboj pusti madeže, ki se “usedejo” na sklenino in tako povzročijo, da sčasoma izgubi svojo belo barvo.
Vendar pa obstaja rešitev: strokovnjaki ugotavljajo, da bo kava na vaših zobeh pustila manj madežev, če jo pijete hitreje ali s pomočjo slamice.

S kavo nikar ne ravajte Foto: Andrea Piacquadio / Pexels

4. Ste kadilec

Madeže na zobeh povzročajo tudi najrazličnejše kemikalije, ki jih najdemo v cigaretnem dimu. Poleg tega redno kajenje vpliva tudi na to, da so vaša usta bolj suha, kar ima na podoben način kot kislina na vašo sklenino negativne učinke.
Kajenje pa lahko povzroči še nekaj: gingivitis in druge bolezni dlesni, zaradi katerih bodo vaše dlesni otekle in rdečkaste, ob hudem poteku pa lahko pričakujete tudi zobno gnilobo in zmanjšano trdnost zob.

5. Zob ne ščetkate dovolj učinkovito

V jutranji mrzlici se lahko zgodi, da si zob ne umijemo dovolj natančno, kar lahko žal povzroči nastanek kariesa, pa tudi več možnosti za obrabljeno sklenino in posledično rumene zobe. Zato poskrbite, da si boste zobe umivali učinkovito in to dvakrat dnevno počeli 2-3 minute.
Pazite tudi, da ob umivanju na zobe ne boste preveč pritiskali. Tako početje namreč prav tako stanjša vašo sklenino in tako povzroči, da bo bolj vidna rumenkasta plast pod njo.

6. Ne uporabljate zobne nitke

Zobozdravniki že dolgo časa opozarjajo, da se uporabi zobne nitke nikakor ne smete izogibati. Majhni koščki hrane se lahko namreč zataknejo med zobmi in na ostalih mestih, ki jih boste samo z zobno ščetko težko dosegli.
Zato je pomembno, da se s pomočjo zobne nitke izognete nastanku kariesa in kopičenju zobnih oblog na sklenini: težav, ki poleg rumenih zob lahko vodita tudi do potrebe po plombah ali drugih dentalnih posegih.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!