fbpx

5 načinov, kako se globoko povezati s partnerjem

Foto: Arina Krasnikova / Pexels

Temelj globoke povezanosti, ki je značilna za dolgotrajna, zdrava razmerja, je intima. In ne, ne govorimo o "tisti" intimi, pač pa o čustveni bližini, ki omogoča partnerjema, da skupaj premagujeta tudi najtežje izzive, hkrati pa jima prinaša najčudovitejše trenutke ljubezni. Marsikdo se sprašuje, kako do tovrstne povezave priti in zato smo za vas pripravili 5 načinov, kako se globoko povezati s partnerjem.

1. Bodite čimbolj iskreni

Sploh na začetku razmerij se včasih bojimo povedati partnerju, da nas je nekaj, kar je storil, zmotilo, pa tudi izraziti mnenje, ki se od njegovega nekoliko razlikuje. Vendar pa je prvi korak do čustvene povezanosti iskrenost: le težko se boste namreč popolnoma predali partnerju, s katerim niste transparentni.
Z nežnim izražanjem iskrenosti boste poskrbeli, da vam bo partner bolj zaupal in da bo posledično bolj iskren z vami tudi on, prav tako pa se bosta izognila morebitnim prepirom. Vsak problem bosta namreč omenila takoj, ko se bo pojavil, in se tako izognila izbruhom nejevolje.

Iskrenost vaju bo globoko povezala Foto: Maksim Gonchanerok / Pexels

2. Ne bojte se biti ranljivi

Misel na čustveno ranljivost marsikoga napolni s strahom: strahom, da nas bo partner zapustil, če mu pokažemo tiste “slabše” plati naše osebnosti in življenja. Vendar pa se morate zavedati, da prav nihče ni popoln in da vas bo čustveno zrela oseba sprejela točno take, kot ste: z vsemi napakami in deli, na katere niste najbolj ponosni.
Če na ranljivost niste navajeni, predlagamo, da začnete počasi: partnerju najprej npr. zaupajte neželeno prigodo, ki se vam je zgodila na delu, nato pa se v vajinih pogovorih postopoma pomikajte proti globjim skrivnostim.

3. Pokažite sočutje

Da, v razmerju, kjer partnerja gojita globoko čustveno povezanost, vas bo vaš izbranec sprejel točno take, kot ste: in takrat mu pokažite, da enako čutite tudi sami. To ne pomeni, da spodbujate ravnanja, s katerimi se ne strinjate, ampak da mu na nežen način date vedeti, da mu boste stali ob strani in da ste mu pripravljeni pomagati s pogovorom, ob katerem se bo počutil varnega in sprejetega.

Sočutnost in sprejemanje sta pot do globoke ljubezni Foto: Anna Pou / Pexels

4. Prevzemite odgovornost

Pomemben del čustvene ranljivosti je, da smo sposobni priznati svoje napake in se s parterjem pogovoriti, na kakšen način bomo ravnali v prihodnosti. Da, to nikakor ni najlažje, vendar pa je to, da prevzamete odgovornost nujno, če želite, da je vajino razmerje zdravo.
Pomembno je tudi, da partnerju poveste, kako ste na dogodek gledali sami: kako ste se počutili, zakaj ste ravnali tako, kot ste…

5. Pokažite, da je vaš cilj rešitev problema

Da, do nesporazumov pride tudi v razmerjih, ki veljajo za najbolj zdrava in zrela. Kar jih razlikuje od tistih, ki to niso, je cilj partnerjev: namesto, da bi se vsak osredotočil na to, kako dokazati, da ima prav, je njun glavni cilj, da skupaj najdeta rešitev in zvezo izboljšata.
Pomembno je tudi, da ob prepiru ne posegate po “nizkih udarcih”; to pomeni, da partnerja ne užalite s tem, da ga spomnite na nekaj, kar vam je zaupal v času ranljivosti. Ne le, da ga lahko na tak način zelo prizadenete, pač pa boste tudi naredili korak nazaj na poti do čustvene povezanosti: s takim ravnanjem ga boste namreč spodbudili, da vam svojih težkih trenutkov ne zaupa več.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!