fbpx

7 idej za enodnevne izlete med prvomajskimi počitnicami

Izleti po Sloveniji

Belopeška jezera / Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Številni bodo prvomajske praznike preživeli v udobju doma, v primeru lepega vremena pa se bodo odpravili raziskovat bližnje kraje. Vsem takšnim ponujamo šopek idej za odkrivanje slovenskih lepot, pa tudi nekaterih tik za mejo - ideje za izlete po Sloveniji.

Begunje na Gorenjskem

Namesto na Bled se raje odpravite v Begunje, kraj pod Karavankami, kjer se lahko povzpnete na sv. Petra in se čudite prekrasnim razgledom na okolico. V Begunjah najdete še vrsto drugih pohodniških poti, pa tudi muzeje, ostanke iz druge svetovne vonje in stari grad Kamen. Podate se lahko tudi na katero izmed kolesarskih poti, ko pa postanete lačni, pa se okrepčate v kateri izmed odličnih lokalnih gostiln.

Pohorje

Planota preraščena s skrivnostnim smrekovim gozdom ponuja vrsto aktivnosti za preživljanje pomladnih dni. Pohorje se lahko pohvali s kopico pohodniških poti in prekrasnimi razgledi. Ena najlepših pohodniških točk so Lovrenška jezera med Roglo in Ribniškim Pohorjem, ki se nahajajo na jasi, preraščeni z nizkimi borovci. Okrog jezer so speljane lesene potke, ki vam dovoljujejo, da se jim približate in jih občudujete tudi od blizu.

Foto: Unsplash/Bram van Geerenstein

Goriška Brda

Goriška Brda so nadvse priljubljena izletniška destinacija, sploh v poletnem času, ko jih napolnijo sočne in sladke češnje. A tudi spomladi je v Brdih nadvse lepo. Drevesa breskev, marelic in češnje namreč zacvetijo in se odenejo v bele in nežno rožnate cvetlice, ki naredijo pokrajino še za odtenek bolj pravljično. Izlet v Brda je kot nalašč tudi za vse, ki želijo poskusiti dobro kapljico vina ali okusno lokalno kulinariko.

Škocjan

V bližini Škocjanskih jam najdete učno pot Škocjan, krožno pot dolgo le 2 kilometra, ki vas popelje nad reko Reko in vas poduči o lepotah in naravnih znamenitostih Krasa. Pot vas popelje skozi slikovite vasice Betanja, Škocjan in Matavun, ob tem pa vas spremljajo tudi številne informativne table, ki vas podučijo o kraških pojavih. V pomladnih mesecih je Reka še posebej vodnata in v notranjosti jam ustvarja pravljične prizore.

Cerkniško jezero

Jezero, kadar je polno, sicer predstavlja največjo jezersko površino v Sloveniji, skozi letne čase pa pokaže povsem raznolike si obraze. Spomladi, ko se sneg tali, se Cerkniško jezero napolni z vodo, tako se lahko po njem podate kar s kanuji ali celo supi. Njegov obseg meri 26 m2 tako ga lahko obkrožimo kar s kolesom in se prepričamo o bogati rastlinski in živalski dediščini, ki jo srečamo na poti.

Foto: Unsplash/Mikita Karasiou

Belopeška jezera

Belopeška jezera so odlična ideja za izlet v vseh letnih časih. Zaradi prekrasnih razgledov in neokrnjene narave si lahko v miru odpočijete in se nadihate svežega zraka. Če ste bolj aktivne narave, se do jezer odpravite kar s kolesom, do tja namreč iz Kranjske Gore vodi kolesarska pot Jureta Robiča.

Napoleonova pot

Tik čez italijansko mejo se nahaja urejena in nadvse priljubljena pešpot, ki nudi prekrasne razglede na tržaški zaliv. Nekaj posebnega je tudi v času Barcolane, saj se vam odpre prekrasne razgled na jadrnice. Pot je dolga 3,2 kilometra in je primerna tudi za najmlajše, ker je posuta z drobnimi kamenčki, se lahko po njej podajo s poganjalci ali kolesi.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!