fbpx

7 korakov jutranje rutine, s katerimi boste lažje shujšali

Foto: Envato
Zadnjič posodobljeno: :

Zakaj so jutranji rituali tako pomembni? Način, kako se začne jutro pogosto določa, kakšen bo preostanek dneva. Ne glede na to, kako močno se trudite shujšati lahko nekatere jutranje navade prispevajo k povečanju telesne mase in tako onemogočijo proces hujšanja namesto, da bi ga pospešile.

Na srečo nekaj preprostih sprememb jutranje rutine ni težko sprejeti. Ko boste spremenili določene navade, boste videli, da lažje izgubljate maščobe in kilograme, s tem pa boste dosegli svoj cilj in želeno težo. Poglejmo si, katere jutranje navade moramo osvojiti, če želimo zmanjšati telesno težo.

1. Popijete kozarec vode, ko se zbudite

Bodisi zato, ker pozabite, bodisi ker niste vedeli – marsikdo ne. Dobra novica je, da je to preprosta rutina, ki jo lahko vključite v jutranje aktivnosti. Če potrebujete opomnik, položite kozarec vode na nočno omarico preden greste v posteljo. Zjutraj takoj ko se zbudite, popijte ta kozarec vode.
Mnogi mislijo, da bi morali med zajtrkom piti vodo, vendar je to narobe. Naloga vode je, da pospeši metabolizem in olajša prebavo zajtrka, pomagala pa vam bo tudi, da se znebite nezdravih toksinov v telesu. Torej, ne glede na to ali se počutite žejni ali ne, ne pozabite popiti kozarca vode vsak juro na tešče in videli boste, da se vam maščoba hitreje topi.

Foto: Mateusz Butkiewicz / Unsplash

2. Spustite sončno svetlobo v sobo

Sončna svetloba je dobra za vsa živa bitja, še posebej dobra pa je, ko se zbudite. Če radi spite z zagrjenimi zavesami, je morda čas, da se te navade znebite. Sončni žarki bodo pomagali pravilno zagnati presnovo in bodo vaše telo pripravili na uživanje zajtrka kot tudi na njegovo pravilno presnovo. Presenetila vas bo tudi energija, ki vam jo bo dalo že malo sonca.

3. V jutranjo kavo ne dodajajte sladkorja in mleka

Kava je naravni antioksidant in je odlična za prebavo, težava pa je, če jo pijete s sladkorjem, mlekom in drugimi dodatki. Preveč sladkorja zjutraj bo upočasnilo prebavo. Vnesli boste več kalorij, kar vam bo otežilo doseganje cilja ali želenega števila kilogramov.

4. Obvezno zajtrkujte

Tudi, če zjutraj niste lačni obstaja razlog, zakaj ljudje pravijo, da je zajtrk najpomembnejši obrok v dnevu. V nobenem primeru ne smete izpustiti zajtrka, če želite shujšati. Poleg tega se poskušajte izogibati uživanju vsega, kar vsebuje sladkor na primer čokoladne žitarice ali česarkoli z večjo kalorijsko vrednostjo.
Namesto tega izberite lahek, a hranljiv zajtrk. Smoothie je zelo pogosta izbira, ker ga je enostavno pripraviti in ga lahko pojeste med potjo. Tudi ovsena kaša ali jogurt z jagodami bosta dovolj za odličen začetek dneva.

Foto: Jen P / Unsplash

6. Ne berite novic zjutraj

Morda se sliši nerazumljivo, a branje novic lahko škoduje vaši rutini hujšanja. Ko se zbudite, telesne celice delujejo hitreje kot običajno, saj vaše telo skušajo spraviti v normalno hitrost. Stres, ki je pogosto lahko povezan z branjem novic, bo te celice spremenil v maščobo in škodil telesu. Namesto tega poskusite poslušati sproščujočo glasbo ali prebrati knjigo, ko se zbudite. Manj ko ste zjutraj pod stresom, lažje boste shujšali.

7. Ne spite predolgo

Vsak dan bi morali spati od sedem do osem ur, vendar ne več kot deset ur. Če nenehno predolgo spite, se bo povečal indeks telesne mase in s tem tudi maščobno tkivo v predelu trebuha. To se zgodi, ker telo pričakuje, da bo dobilo hrano in ko spite namesto da bi jedli, bo telo začelo skladiščiti hrano, ker bo vedelo, da je dlje časa ne bo dobilo.

Foto: Gregory Pappas / Unsplash

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!