fbpx

7 najboljših pasem psov, ki pomagajo preprečevati tesnobo

Foto: envato

Predstavljamo vam strokovni izbor 7 najboljših pasem, ki pomagajo preprečevati tesnobo. »Človekov najboljši prijatelj« nam stoji ob strani tudi takrat, ko je najhuje.

Družba kosmatinca celostno vpliva na dobrobit našega zdravja. Ne le sprehodi in preživljanje časa v naravi, kar izboljša našo fizično zdravje, temveč družba pasjega prijatelja močno pripomore tudi k duševnemu zdravju. Tudi pri obvladovanju in zmanjševanju tesnobe. Tu je seznam 7 najboljših pasem psov, ki pomagajo preprečevati tesnobo.

»Znanost je pokazala, da božanje psov pomaga zmanjšati raven kortizola, ‘hormona stresa’, že preprosto komuniciranje s psi pa lahko poveča raven oksitocina, istega hormona, ki je povezan z občutki ljubezni,« pojasnjuje veterinarka Annette Louviere.

Foto: Unsplash/McKayla Crump

Pasme so dokaj nepomemben kazalnik, kar se tega tiče, saj so neprimerljivo bolj pomembne individualne lastnosti psa in njegov način povezanosti z lastnikom. Kljub temu pa obstaja nekaj parametrov in osnovnih značilnosti posamezne pasme, zaradi česar so le te bolj primerne za posameznike z anksioznostjo.

Preverite seznam 7 najboljših pasem psov, ki pomagajo preprečevati tesnobo

Labradorci

Labradorci sodijo med najbolj priljubljene pasme na svetu, saj so znani po svoji ubogljivosti in inteligenci. So zelo občutljivi na govorico telesa in razpoloženje svojega lastnika, zato hitro zaznajo, da se v vas nekaj dogaja. So družabnega in prilagodljivega karakterja, zato se z lahkoto povežejo z ljudmi in so radi ves čas ob naši strani.

Foto: Unsplash/Samuel Thompson

Cavalier King Charles španjel

Ta majhna pasma psov izvira iz Združenega kraljestva, znana pa je po svoji ljubeči in nežni naravi, zaradi česar predstavlja odlično izbiro tudi za družine. Kavalirji so prijazni in družabni psi, ki jim je interakcija s človekom nadvse pomembna. Prav tako so zelo učljivi in inteligentni, zaradi česar so dobra izbira za prvega kosmatinca.

Foto: Unsplash/Courtney Mihaka

Pudlji

Ti čudoviti psi niso le za ogledovanje na razstavah, temveč je prav tako odličen tudi njihov karakter.  Zaradi svoje edinstvene kombinacije inteligence (sodijo med najbolj inteligenčne pasme), zvestobe in dojemljivosti so pravzaprav idealni psi za tiste, ki jih muči tesnoba. »Ti psi so neverjetno pametni in se nagibajo k ustvarjanju tesnih vezi s svojimi družinami. Pudlji zaradi svoje občutljive narave še posebej dobro zaznavajo razpoloženja svojih ljudi,« dodaja dr. Louviere.

Foto: Unsplash/Tuomas Harkonen

Zlati prinašalci

Zlati prinašalci so bili prvotni vzrejeni za lov in prinašanje plena, danes pa sodijo med najbolj priljubljene družinske pse. Znani so po svoji prijazni, potrpežljivi in družabni naravi, zaradi česar so odlični družinski ljubljenčki. So zelo inteligentni in ljubeči psi, ki so radi v družbi ljudi. Prav tako so zelo usposobljeni in blestijo pri treningu poslušnosti in agilnosti. Zlati prinašalci so zvesti in vdani svojim lastnikom, zaradi česar so tudi odlični terapevtski psi.

Foto: Unsplash/Bill Stephan

Bernski planšar

Ti »nežni velikani« sveta psov so kot nalašč za ljudi, ki iščejo večjo pasmo, ki je ne bi kar razganjalo od energije. Inteligentni psi prijazne narave se s svojo gosto dlako radi stisnejo k lastniku, poleg tega pa so znani po tem, da se močno povežejo s svojo družino in radi preživljajo čas s svojim lastnikom.

Foto: Unsplash/Janosch Diggelmann

Bichon Frise

Ti psi, znani po svojem nežnem in veselem temperamentu, so vedno pripravljeni svojega lastnika obliti z naklonjenostjo in se ugnezditi v njegovo naročje. Znani so po svoji veseli in igrivi naravi, zaradi česar so priljubljeni družinski ljubljenčki. So zelo družabni in uživajo v interakciji tako s svojimi lastniki kot z neznanci. Prav tako so inteligentni in jih je mogoče usposobiti, zaradi česar so dobra izbira za prvega psa. Poleg tega živijo dlje kot nekatere večje pasme psov.

Foto: Unsplash/Elisei Abiculesei

Mešančki

Nikakor ne pa moremo mimo mešančkov. Vsak lastnik, ki je svojega kosmatinca rešil iz zavetišča ali z ulice, ve, da mu ob pogledu na kužka vsakič znova postane toplo pri srcu. Posvojenčki so namreč nadvse zvesti in prijetni sopotniki, v zakup pa je potrebno (Kot tudi pri drugih psih) vzeti primerno šolanje in vzgojo. A ob misli, da ste nekomu rešili življenje, vam bo vsakič znova prijetno.

Foto: Unsplash/Ryan Christodoulou

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.