fbpx

Volkswagen Polo GTI Edition 25: eksplozivno poslavljanje z Edicijo 25

Zadnji huronski krik tega ikoničnega hot hatcha

Volkswagen Polo GTI Edition 25
Foto: Volkswagen
Zadnjič posodobljeno:

Čas hitro teče, ko se zabavaš, še posebej, ko voziš hitro. In nihče ne ve tega bolje kot Volkswagen in njegov Polo GTI. Tole poletje, Volkswagen praznuje 25 let njegovega športnega malčka s posebno edicijo - Volkswagen Polo GTI Edition 25, ki je omejena na 2,500 enot. Prav ste prebrali, GTI praznuje svoj srebrni jubilej, ampak praznovanje je morda nekoliko kislo-sladko. Zakaj? Pridite z nami na to vznemirljivo vožnjo, da vam odkrijemo več.

Volkswagen Polo GTI Edition 25, katerega prodaja se začne 1. junija, ni prav nič šibkejši od svojih predhodnikov. Poganja ga turbopolnjeni štirivaljni bencinski motor, 2.0 TSI, ki premore 204 konjskih moči (152 kilovatov) in 320 Nm navora, kar se preko sedemstopenjskega avtomatskega menjalnika DSG prenaša na prednji kolesi. To znaša do 62 milj na uro (100 km/h) v le šestih in pol sekundah. Povedano po domače, GTI ostaja prava raketa! Čeprav ta čas pospeševanja preseže običajen elektrificirani ID.3. Seveda brez groma in drame.

Poleg tega, VW prilagaja Polo GTI Edition 25 z športnim vzmetenjem, ki karoserijo spusti za 15 milimetrov (0.6 incha). A Volkswagen ne bi bil Volkswagen, če ne bi dodal nekaj sladkorja k tej razkošni torti. Torej, tukaj so še elektronska zapora diferenciala in prilagodljivi LED žarometi. Avto je opremljen s 18-palčnimi črnimi platišči Adelaide, temnimi pokrovi stranskih ogledal in streho.

Foto: Volkswagen

Posebna edicija je na voljo v šestih barvnih odtenkih: Smoke Grey Metallic, Pure White, Ascot Grey, Reef Blue Metallic, Deep Black Pearl Effect in Kings Red Metallic. In če res hočete dokaz, da imate nekaj posebnega, je na pragovih vrat napis “One of 2500”. To je, veste, za pohvalo na srečanjih s prijatelji. Hkrati pa lahko upate, da če ga bo žena ohranila celega pri sobotnih nakupih, nekoč postane zbirateljski kos.

Foto: Volkswagen

V notranjosti, Polo GTI Edition 25 ostaja zvest svojemu originalnemu Polo GTI, s tem da lahko kupci po želji nadgradijo v standardni osem-palčni infotainment sistem. Na voljo je tudi potovalni asistenči sistem, ki poskrbi za krmiljenje, zaviranje in pospeševanje do hitrosti 130 mph (210 km/h).

Toda, kakor za vsako dobro stvar, se zdi, da tudi za Polo GTI prihaja konec. VW-jev Thomas Schäfer je namreč napovedal, da bi uvedba standarda Euro 7 leta 2025 lahko prisilila podjetje, da opusti supermini. Potrebna optimizacija izpustov bi dodala od 3.000 do 5.000 € k ceni, kar bi bilo preprosto predrago. Prav tako prihod novega električnega hatchbacka ID.2 leta 2025 bi lahko postavil zadnji žebelj v Polo GTI-jevo krsto.


Kot lahko vidite, ta srebrni jubilej je lahko tudi poslovilna zabava za ta ikonični hot hatch. Volkswagen Polo GTI Edition 25 je morda zadnji val te legendarne zastave. Torej, če ste sanjali o lastništvu GTI, je morda to vaša zadnja priložnost, da uresničite te sanje. Če ne drugega, je to priložnost, da se poklonite enemu najbolj vznemirljivih mestnih avtomobilov, ki jih je kdaj koli bilo.

Volkswagen Polo GTI Edition 25 je spomenik športnim avtomobilom mestne velikosti. Praznujmo četrt stoletja hitrosti, stila in zabave na štirih kolesih. Zadnji poklon hot hatch-u, ki je vedno zagotavljal nasmeh na obrazu. Na koncu dneva, kaj je boljše kot majhen avto z velikim srcem?

Dodatne Informacije

volkswagen.com

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.