fbpx

A1 Slovenija v Ljubljani odprl luksuzni hotel za čebele samotarke

Foto: A1 Slovenija

Pred prihajajočim svetovnim dnevom čebel je A1 Slovenija tokrat s svojimi aktivnostmi osvetlil manj znane čebele samotarke. Izjemne opraševalke, ki so pogosto v senci medonosnih čebel, so zaradi sprememb v okolju močno ogrožene, vedno težje pa najdejo tudi primerna mesta za gnezdenje. Zato je A1 Slovenija svojemu logotipu pred poslovno stavbo v Ljubljani dodal novo rabo – postal je hotel za čebele samotarke. S tem podjetje nadaljuje z aktivnostmi za urbano čebelarjenje in ustvarjanje primernih razmer za življenje čebel v mestu.

Ob svetovnem dnevu čebel organizacije in podjetja vsako leto opozarjajo na pomen čebel, ki naj bi s svojim opraševanjem poskrbele za vsako tretjo žlico hrane. A ne le medonosne čebele in slovenska kranjska čebela, za velik del opraševanja poskrbijo manj znane čebele samotarke. Te so pri opraševanju veliko učinkovitejše, saj lahko ena samotarka opravi delo kar stotih medonosnih čebel. A1 Slovenija zato ob letošnjem svetovnem dnevu čebel ozavešča o čebelah samotarkah in s svojimi aktivnostmi povečuje število primernih mest za gnezdenje v urbanem okolju.

Foto: A1 Slovenija

»Z okoljskimi aktivnostmi, ki jih v A1 Slovenija uresničujemo znotraj ambiciozne strategije ESG, želimo biti vzor ostalim podjetjem in spodbujati naše partnerje, uporabnike in zaposlene, da aktivno skrbijo za naš planet. Pomemben del tega so čebele, zato svojo dejavnost na tem področju nadgrajujemo z opozarjanjem na čebele samotarke. S hotelom, ki smo ga postavili znotraj našega logotipa, jim izrekamo dobrodošlico in upamo, da smo s tem spodbudili tudi druge, da v podjetjih ali vrtovih najdejo primerno mesto za njihovo gnezdenje,« je povedal Dejan Turk, predsednik uprave A1 Slovenija in A1 Srbija.

Prvi hotel za čebele v Ljubljani

Za primerno zasnovo hotela za čebele samotarke se je podjetje A1 povezalo z društvom Črmljica – slovenskim društvom za varstvo opraševalcev, ki pozdravlja pobudo in poudarja, da lahko čebelam samotarkam pomaga vsak izmed nas: »Čebele samotarke so pomembne in izvrstne opraševalke, a žal vedno bolj redke. Zaradi sprememb v okolju, zlasti intenzivnega kmetijstva in spremenjenega načina gradnje, vedno težje najdejo dovolj hrane in primerno mesto za gnezdenje. Pomagamo jim lahko s sajenjem medovitih rastlin, vzdrževanjem cvetoče trate in postavljanjem gnezdilnic. Z veseljem bomo opazovali poselitev gnezdilnice pred A1 in upamo, da za pomoč čebelam samotarkam navduši tudi kakšnega mimoidočega,« je povedal dr. Danilo Bevk, doktor bioloških znanosti in predsednik društva Čmrljica.

Foto: A1 Slovenija

Čebele samotarke se bodo pridružile šestim čebeljim družinam A1 Slovenija

A1 Slovenija že nekaj let z različnimi aktivnostmi ozavešča o pomenu čebel za naše življenje. Med drugim na strehi poslovne stavbe skrbi za šest čebeljih družin, ki vsako leto pridelajo okrog 100 kilogramov kakovostnega in večkrat nagrajenega medu. Kot je obljubil predsednik uprave, bo podjetje v prihodnjih letih iskalo načine, kako posameznike in podjetja navdušiti, da tudi sami pomagajo čebelam in povečajo mrežo hotelov za čebele samotarke po Sloveniji.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.