fbpx

7 najpogostejših zmot o človeškem telesu

Zadnjič posodobljeno: :

Staši in prijatelji so vam zagotovo že kdaj pripovedovali o nekaterih "dejstvih" o človeškem telesu ali pa ste o njih celo brali na spletu. Mogoče ste jim verjeli ali pač ne, a to so najpogostejše zmote, ki so se iz nekega razloga razširile med ljudmi. Spodaj preverite, katerih sedem zmot o človeškem telesu nam najpogosteje "prodajajo".

Zmota #1: Ni varno zbuditi osebe, ki hodi v spanju

Resnica je ravno obratna. Ni jim varno dovoliti, da gredo naprej, saj tako tvegajo padec in poškodbe. Zagotovo bodo zmedeni, ko jih boste zbudili, vendar boste tam, da jim razložite, kaj se je zgodilo.

Zmota #2: Pred plavanjem ne smete jesti

Uživanje hrane pred plavanjem ne poveča nevarnosti utopitve. Po drugi strani pa je zelo priporočljivo, da se vzdržite alkohola neposredno pred izvajanjem te dejavnosti.

Foto: Ivan Jevtic, Unsplash

Zmota #3: Na različnih delih jezika obstajajo receptorji za različne okuse

Nekateri deli jezika so morda bolj občutljivi na nekatere okuse, vendar na jeziku ni posebnih delov za sladke, slane, kisle ali grenke okuse.

Zmota #4: Kri v naših žilah je modra

Tako se nam zdi zaradi načina, kako naša koža odbija svetlobo. Krv v žilah je rdeča, tako kot povsod drugje v našem telesu.

Zmota #5: Gledanje televizije od blizu poslabša vid

Ljudje, ki že tako slabo vidijo, se zaradi tega približujejo televiziji. Njihova kratkovidnost je večinoma genetska in gledanje televizije na kratki razdalji ne bo poslabšalo stanja.

Foto: Roberto Nickson, Unsplash

Zmota #6: Lasje in nohti po smrti rastejo naprej

Dejansko se zgodi, da se koža posuši in skrči, kar ustvarja iluzijo, da so nohti in lasje daljši kot pred smrtjo.

Zmota #7: Če se pogosto brijete, bodo vaše dlake hitreje rasle in postale bolj goste

To je videti dan po britju, ker ste s tem odstranili konice dlak, ki so ožje. Ko vam dlake zrastejo nazaj, boste videli, da sta vaša brada in brki enaki kot prej.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!