fbpx

7 razlogov, zakaj je delo od doma boljše, kot ste si mislili!

7 razlogov, zakaj je delo od doma BOLJŠE, kot ste si mislili

Cel dan preživite v pižami, ne vozite se na in z dela, izognete se sodelavcem, nihče vas ne moti, pa še v miru in brez slabe vesti srkate koktajl, medtem ko odlično opravljate svoje delo. Smo vas uspeli prepričati? Razlogov, zakaj je delo od doma boljše, kot ste si mislili, je še milijon – kateri so, pokukajte spodaj!

Če je digitalni svet na eni strani povzročil, da smo pozabili na človeško komunikacijo, da smo se polenili in smo postali odvisni od telefonov, je na drugi strani ustvaril izjemne pogoje za delo od doma. Domača delovna mesta so omogočila vstop na trg dela tudi tistim posameznikom, ki zaradi zdravstvenih razlogov, varstva bolne osebe, težav s prevozom ali delom v timu, ne morejo delati v navadnem delovnem okolju, kot je pisarna.

Za delo od doma boste potrebovali le kakovosten računalnik, nekaj spretnosti in močno voljo – četudi ste “sami svoj šef”, se boste morali znati spodbujati! Ker je takšna oblika dela lahko koristna za vašo kariero in osebni razvoj, vas želimo spodbuditi, da naredite korak naprej, se opogumite in spoznate drugačen delovni svet. Upamo, da vas bomo v to prepričali s temi razlogi, zakaj je delo od doma boljše, kot ste si mislili.

7 razlogov, zakaj je delo od doma boljše, kot ste si mislili:

7. Vaša pisarna, vaša pravila.

Strokovnjaki svetujejo, da je veliko bolje, če se tudi v domači pisarni obnašate, kot da ste na delovnem mestu – pomembno je, da sledite redu, kdaj boste vstali, se uredili in jedli, kje boste delali (imeti morate svoje prostor) in kdaj boste zaključili z delom. Vendar to pravilo ni nujno. V domači pisarni vam ni treba imeti točno določenega prostora z mizo in računalnikom, temveč lahko delate tudi iz kuhinje, spalnice ali dnevne sobe. Pomembno je, da se počutite udobno in vas okolje ne omejuje pri opravljanju delovnih nalog.

Vaša pisarna, vaša pravila.
Vaša pisarna, vaša pravila.

Takšna pisarna je lahko tudi “premična”, kar pomeni, da vam dela niti ni treba opravljati od doma, ampak lahko greste v kavarno, knjižnico, k prijateljem ali v drugo državo. Pomembno je le, da imate dostop do spleta in baterijo, ki bo preživela vse te izredne razmere.

6. Prihranite denar.

Drži, da boste z delom od doma verjetno porabili več električne energije in si boste morali zagotoviti nekoliko boljšo internetno povezavo, vendar v osnovi s takšno vrsto dela varčujete. Spomnite se le, koliko denarja mesečno bi sicer zapravili, če bi se vsak dan vozili z avtomobilom, vlakom ali avtobusom. Spodobilo bi se tudi, da čez dan kaj pojeste – in če nimate s seboj hrane, ponavadi posežete po “bedarijah”, ki vas ne nasitijo, na mesečni ravni pa rade udarijo po žepu. Če služba zahteva kodeks oblačenja, je tudi to način, na katerega varčujete, saj je dovolj, da imate več pižam doma in ste opremljeni za celo leto. 🙂 Pa vse te silne kave, ki stanejo več evrov, doma pa bi si za to vrednost denarja pripravljali napitke več mesecev. Verjemite, denar boste 100 % prihranili!

5. Ste sam svoj šef!

Ponavadi je delo od doma fleksibilno, kar pomeni, da ne vključuje tradiconalnega urnika od 8.00 do 16.00, temveč je pomembno, da je delo pač narejeno. Povsem odvisno je od tega, kako ste zmenjeni z nadrejenimi glede rokov, vendar v osnovi si lahko sami razporejate svoj čas.

Lahko delate tudi iz bara, knjižnice ali druge države!
Lahko delate tudi iz bara, knjižnice ali druge države!

Če imate točno določeno uro, ko bi morali delati, se boste pač spodbujali in oblikovali zavedanje, da je to vaše delo, čeprav ste doma. V vsakem primeru je veliko bolje, da ste doma, ker boste v 8-urnem času lahko že med delom postorili veliko drugih opravil doma in na tak način preostanek časa namenili zase.

4. Zaslužite (veliko) več in razvijete spretnosti.

V dejanski pisarni ste nenehno pod nadzorom sodelavcev in šefov, zato si težko privoščite, da bi v delovnem času sami raziskovali spretnosti (povezane z vašim delom). V družbi se tudi polenite in raje vprašate kolege, ali vam lahko pomagajo rešiti zagato, kot da se je lotite sami. Domača pisarna je s tega vidika zakon, saj lahko sami razvijate svoje spretnosti, iščete odgovore na nejasnosti in postanete neodvisni.
Pridobljene veščine lahko prodate drugemu podjetju, ki lahko potencialno postane vaš drugi vir zaslužka. V dejanski prisani ne morete (tudi ni korektno), opravljati dela za več podjetjih hkrati, v domači pisarni, če to ne vpliva na kakovost vašega dela, pa si to lahko privoščite.

3. Imate več časa za druženje.

Večina ljudi misli, da se bodo z delom iz domače pisarne osamili in izgubili vse prijatelje, kolege. To nikakor ni res! Domača pisarna je odličen prostor za druženje, saj boste dejansko imeli več časa za tisto, kar je najpomembnejše v vašem življenju – prijatelje in družino. Manko fizičnega stika vas bo naučil, kako pomembno je ostati v kontaktu z ljudmi, ki so vam pomembni.

Več časa boste lahko namenili druženju.
Več časa boste lahko namenili druženju.

Če pogrešate sodelavce, se lahko z njimi slišite vsak dan prek klepetalnic in na tak način celo izboljšate vaš odnos. Družina in prijatelji pa lahko k vam pridejo na obisk kadarkoli ali vi greste k njim. Zdaj več ni izgovorov, da zaradi dela ne morete hoditi na obiske!

2. Izognete se pravilom v pisarni.

Pravijo, da ne morete izbrati družino, v katero ste se rodili – in to pravilo včasih velja tudi v poslovnem svetu, saj sodelavcev in šefov, s katerimi boste delali, ne morete izbrati, lahko pa se zavestno odločitev, da boste kljub temu da uživate v delu, zapustili podjetje, ki vas zaradi odnosov utesnjuje. Boji v pisarni ponavadi temeljijo na tem, s kom imate zavezništvo in na kateri strani ste – da bi se izognete takšni politiki, morate razviti močno delovno etiko, ki daje prednost doseganju ciljev.
Marsikdo tega ni sposoben, saj se ljudje razlikujejo in imajo drugačne vrednote, zato je lahko delo od doma odlična rešitev za vse vpletene – šefe, sodelavce in vas. Manj fizičnega stika kot imate drug z drugim, boljše je za vse.

1. Vaše počutje se izboljša.

Ljudje se prepozno začnejo zavedati pomena lastne sreče in notranje izpolnjenosti. Utesnjujoče okolje ima številne negativne posledice za vaše zdravje, a pogosto ga ne morete zapustiti, ker uživate v delu kot takem. V takšnih primerih je delo od doma lahko odličen način razbremenitve, ki vam omogoči, da delate stvar, ki vas veseli, hkrati pa ste v okolju, ki vas ne utesnjuje. In povsem logično je, da bo vaše počutje veliko boljše.

Vaša sreča je najpomembnejša!
Vaša sreča je najpomembnejša!

Če se srečujete s takšnimi težavami, razmislite, ali obstaja možnost, da bi se z nadrejenimi dogovorili za drugačen način dela, ki bo prinesel boljše počutje in višjo produktivnost – temu se lahko reče win-win situacija!

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!