fbpx

7 trikov, na katere nasedeš: zaradi tega so moški ženskam privlačnejši, kot v resnici so

Hišni ljubljenček nakazuje, da ste sposobni sprejeti dolgoročne obveznosti.

Z zunanjim videzom naj bi prikazovali, kdo v resnici smo, a v današnji družbi pogosto z njim želimo zaradi različni razlogov upodobiti drugačno sliko o sebi, kot v resnici je. Znanstveno dokazano naj bi s temi triki moški bili privlačnejšiženskam. Je tudi tebe dragi očaral zaradi kakšne izmed teh stvari?

Izdaja se za starejšega.

Psihologi ta pojav imenujejo ‘učinek Georgea Clooneyja’. Študija iz leta 2010, ki je vključevala 3.770 heteroseksualnih odraslih, je pokazala, da imajo ženske raje starejše moške. Vodilna avtorica študije in psihologinja z University of Dundee Fhionna Moore pravi, da se razlog skriva v tem, da ženske, ki so finančno neodvisne, bolj zaupajo močnim in privlačnim starejšim moškim.

Ženske imajo raje starejše moške.
Ženske imajo raje starejše moške.

Izdaja se, da je višjega družbenega razreda

V študiji iz leta 2010 z University of Wales so ugotovili, da so moške, ki so vozili Silver Bentl ey Continental GT, dojemali kot privlačnejše od tistih z Red Ford Fiesto ST. Podobne rezultate je pokazala tudi študija z University Cardiff Metropolitan iz leta 2014, v kateri so ugotovili, da so bili moški, ki živijo v luksuznem stanovanju, ocenjeni kot bolj privlačni od tistih, ki ne.

Brada

V študiji iz leta 2013 z Univerze v New South Walesu so udeleženci (177 moških in 351 ženska) ocenjevali, ali jim je všeč zelo košata brada, srednje košata, sveže poraščena ali popolnoma obrita. Ženske so rekle, da jim je najbolj privlačna srednje košata brada. Obrazna dlaka ni povezana le z zrelostjo in moškostjo, temveč tudi z dominanco in agresijo, pišejo avtorji Barnaby J. Dixson in Robert C. Brooks.

Obrazna dlaka je povezana z zrelostjo in moškostjo,
Obrazna dlaka je povezana z zrelostjo in moškostjo,

Rdeča oblačila

Medkulturna študija iz leta 2010 (udeleženci s Kitajske, iz Anglije, Nemčije in ZDA) je ugotovila, da ženske najbolj privlačijo moške, ki nosijo rdečo barvo. V enem eksperimentu iz študije je 55 žensk pogledalo fotografijo moškega v rdeči ali zeleni majici in nato ocenilo privlačnost. Moški, ki je bil zanje bolj privlačnejši, je nosil rdečo srajco. Rezultati so bili podobni, ko so raziskovalci primerjali rdečo srajco z drugimi barvnimi srajci.

Sprehaja psa

V eksperimentu iz Ruppinskega akademskega centra v Izraelu in Michiganski univerzi iz leta 2014 je 100 izraelskih žensk prebralo zgodbe o različnih moških. Nekateri so bili opisani kot ‘goljufi’: ki bi prevarali svojo partnerko. Drugi pa so bili opisani kot ‘očki’: osebe, ki trdo delajo in skrbijo za svoje otroke.

Hišni ljubljenček nakazuje, da ste sposobni sprejeti dolgoročne obveznosti.
Hišni ljubljenček nakazuje, da ste sposobni sprejeti dolgoročne obveznosti.

Vsakič, ko je bil v zgodbi ‘goljuf’ s psom, so ženske ocenile tega človeka kot primernejšega dolgoročnega partnerja. Ti moški s psom so bili celo bolj privlačni kot moški, ki trdo delajo in skrbijo za otroke. Raziskovalci so ugotovili, da hišni ljubljenček nakazuje, da ste sposobni sprejeti dolgoročne obveznosti. Lahko pa vam tudi pomaga, da postanete bolj sproščeni, dostopni in srečni.

Brazgotine

Brazgotina, ki ste jo dobili, ko ste kot otrok padli s kolesa, vam lahko pomaga pritegniti partnerko. V študiji iz leta 2009 so raziskovalci na Univerzi v Liverpoolu in Univerzi v Stirlingu posneli fotografije 24 moških in 24 žensk. Digitalno so manipulirali polovico fotografij, tako da so nekatere osebe ‘dobile brazgotine’. 200 heteroseksualnih moških in žensk je nato ocenilo osebe s fotografij. Rezultati so pokazali, da so ženskam moški z brazgotinami bolj privlačni za kratkoročne odnose kot moški brez brazgotin.

Prijaznost

Eden najbolj znanih učinkov v psihologiji je halo učinek, pri katerem nezavedno en vidik osebnosti pripišemo splošnemu značaju osebe. Kot ugotavlja psiholog in pisatelj Scott Barry Kaufman, halo učinek deluje tudi na druge načine.

Ljudje, ki so bili opisani s pozitivnimi lastnostmi, ocenjeni kot bolj privlačni.
Ljudje, ki so bili opisani s pozitivnimi lastnostmi, ocenjeni kot bolj privlačni.

V kitajski študiji leta 2014 je več kot 100 mladih ocenjevalo privlačnost moških in žensk. Vsakemu obrazu je bila dodeljena beseda, ki je opisovala pozitivno (prijaznost ali iskrenost) in negativno osebnostno lastnost (zloben ali škodoželjen). Rezultati so pokazali, da so ljudi, ki so bili opisani s pozitivnimi lastnostmi, ocenjeni kot bolj privlačni.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!