7 živil, ki ščitijo pred prehladi

Zadnjič posodobljeno: :

Nad nami je Covid-19, pred nami pa sezona gripe, zato je še kako pomembno, da se zaščitimo in okrepimo imunski sistem!

Najlažji način, da ostanemo zdravi skozi sezono virusov je, da v prehrano vključimo določena živila, ki imajo znanstveno dokazane pozitivne lastnosti za naše zdravje!

Česen

Poleg tega, da da jedi poseben okus, česen vsebuje tudi alicin, ki ob razgradnji proizvaja antioksidante. Tako lahko zaščiti vaš imunski sistem s preprečevanjem poškodb celic.

Čaj

Z uživanjem čaja je povezanih veliko zdravstvenih koristi. Čaj na primer vsebuje zelo pomembne antioksidante, ki pomagajo pri okrepitvi imunskega sistema.

Rdeča paprika

To ni splošno znano, a rdeča paprika vsebuje celo dvakrat več vitamina C, kot pa ga imajo citrusi. Zato je vsekakor dobra ideja, da prenehate s prehranskimi dopolnili, ki vsebujejo vitamin C, in namesto tega izberete redečo papriko.

Jogurt

Jogurt vsebuje različne kulture, ki so alternativa probiotikom in skrbi za naš prebavni sistem. Zelo pomembno namreč je, da se vsa hrana, ki jo zaužijemo, popolnoma prebavi.

Temna čokolada

Antioksidanti v temni čokoladi lahko dodatno zaščitijo vaš imunski sistem. Čokolada, ki vsebuje več kakava, je boljša izbira, saj je v njej več antioksidantov in manj sladkorja.

Losos

Losos je znan vir omega-3 maščobnih kislin, ki jih vsekakor želite vključiti v svojo prehrano. Ne samo, da naj bi zmanjšale tveganje za bolezni srca in druge kronične bolezni, lajšale naj bi tudi vnetne reakcije in pomagale imunskemu sistemu.

Oreški

Oreški vsebujejo zelo velike količine vitamina E, ki deluje kot antioksidant in tako deluje protivnetno, hkrati pa krepi imunski sistem.

Bonus: voda

Nikakor ne pozabite piti dovolj tekočine in dobro je vedeti, da je voda zelo pomembno orožje v boju proti boleznim. Nos, pljuča, usta in drugi deli telesa morajo ostati hidrirani, da vas lahko zaščitijo pred različnimi mikrobi in bakterijami.

Ali uživate dovolj zdrave hrane v jesenskih dneh? Delite v komentarjih!

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Zakaj delamo stvari, za katere vemo, da niso dobre za nas?