fbpx

8. marec: zakaj praznujemo dan žena?

Dan žena, ki ga v približno 100 državah po svetu vsako leto praznujemo 8. marca, je mednarodni dan boja za žensko enakopravnost. Mednarodni praznik ekonomske, politične in socialne enakopravnosti žensk in dan, ko svoje mame, sestre, punce, žene in ostale ženske, ki v naših življenjih igrajo pomembno vlogo, razveselimo z majhno pozornostjo. Toda, zakaj točno praznujemo dan žena?

Mednarodni dan žena (originalno “Dan delovnih žena”) je mednarodni praznik žensk. Praznik, ko praznujemo ekonomsko, politično in socialno enakopravnost žensk kot tudi njihove dosežke. Praznik so začeli praznovati leta 1911 v Avstriji, Švici, Nemčiji in na Danskem, takrat še na 19. marec. V državah sovjetskega bloka pa se je Dan delovnih žena v času komunizma praznoval 8. marca. Datum so v zadnjih desetletjih “posvojili” tudi drugje. 8. marec pa zato, ker so se davnega leta 1917 na 8. marec začeli protesti v Petrogradu (današnjem St. Petersburgu), iz katerih je nato zrasla komunistična Oktobrska revolucija.

Dan žena v Sloveniji

Boji za enakopravnost žensk so potekali tudi v Sloveniji. Prvo slovensko žensko društvo je bilo ustanovljeno leta 1898, eno leto po izidu prve številke prvega slovenskega ženskega časnika Slovenka. Pomembna letnica je tudi leto 1906, saj je tega leta iz filozofije na graški univerzi diplomirala prva Slovenka – Marija Urbas. Leto 1945 pa poznamo kot leto, ko je bila tudi pri nas uzakonjena splošna volilna pravica. Dve leti zatem je bilo v ustavo SFRJ zapisano določilo, da ima vsaka ženska svobodo pri odločanju glede rojstva otrok, leta 1977 pa je bila uzakonjena tudi pravica vsake ženske do umetne prekinitve nosečnosti iz drugih, ne zgolj zdravstvenih razlogov.

Na dan žena se spodobi, da ženskam, ki nam veliko pomenijo, podarimo majhno pozornost, ki jih opomni, da so cenjene, ljubljene in spoštovane. To si vendarle zaslužijo, kajne?

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.