Foto: San Lion / Pexels

8 napitkov, ki vas bodo zjutraj prebudili, pa to ni kava

Zadnjič posodobljeno: :

Večina ljudi dan začne tako, da samodejno posežjo po kavi. Mnogi brez njega težko funkcionirajo, vendar je dobro, da se naš organizem občano odpočije od tega stimulansa. Ne skrbite, saj obstajajo tudi druge napitke, ki imajo enak učinek kot kava, vendar imajo veliko bolj koristne lastnosti.

Vroča čokolada

Foto: Dzenina Lukac / Pexels

Vroča čokolada je narejena iz surovega kakava v prahu. Vanjo lahko dodate tudi pravo čokolado, seveda temno. Kot sladilo je priporočljivo uporabljati mandljevo ali ovseno mleko ter med ali stevijo. Kakav v prahu vsebuje kofein, ki vas bo zbudil, železo in magnezij pa sta odličen vir energije. Vroča čokolada naj bi blagodejno vplivala tudi razpoloženje.

Kombucha

Foto: Curtis Loy / Pexels

Če niste vedeli, je kombucha vrsta fermentiranega čaja. Imenuje se tudi japonska čajna goba, ker se goba v tem primeru razvije v čaju. Kombucha je bogata s probiotiki, ki so ključnega pomena za zdrav prebavni sistem. Poleg tega odpravlja bakterije in vsebuje veliko antioksidantov, kar vam bo pomagalo, da začnete dan v pravem tonu.

Chai latte

Foto: Charlotte May / Pexels

Chai latte je odlična kombinacija, ki vključuje čaj (običajno črn), mleko, sladilo (sladkor ali javorjev sirup) in začimbe, ki prebudijo um in zaženejo metabolizem. Chai latte vsebuje kardamom, nageljnove žbice, cimet, črni poper in svež ingver.

Čaj iz regratovih korenin

Sliši se zelo nenavadno, a če je čaj iz regratovih korenin pravilno pripravljen, njegov okus spominja na kavo. Zato je ustrezna zamenjava, ker boste možganom poslali signal, kot da bi uživali kavo. Regrat lahko naberete nekje v naravi ali pa ga preprosto kupite v trgovinah z zdravo prehrano.

Zeleni čaj z citrusi

Foto: Lisa Fotios / Pexels

O blagodejnih učinkih zelenega čaja je bilo že bleiko povedanega. Vsebuje majhno količino kofeina in če mu dodate vitamin C skozi nekaj citrusov, vas bo zbudil, hkrati pa vpliva tudi na delovanje možganov.

Črni čaj

Foto: Vlada Karpovich / Pexels

Črni čaj poleg pomembnega odmerka kofeina vsebuje še štiri stimulanse, ki vas bodo aktivirali. Za razliko od kave, ki lahko spodbudi tesnobo, črni čaj deluje antistresno. Pogosto se pije popoldan, saj se na ta način ohranja raven budnosti.

Mate čaj

mate čaj je predvsem priljubljen v Južni Ameriki. Bohat je z vitamini in minerali, hkrati pa izboljšuje raven inzulina v krvi. Zato mate čaj imenujejo “pijača bogov” in “zeleno zlato”.

Metin čaj

Že samo vonj metinega čaja bo dovolj, da na široko odprete oči. Odličen naj bi bil v boju proti omoticam in ohranjanju dobrega spomina. Poleg tega pospeši prebavo in osveži dih. Enostavno bo priskrbel vse, kar potrebujete za začetek dneva na najboljši možen način.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Se v teh dneh težko upreš sladkarijam? Teh 6 znanstvenih trikov zmanjšuje željo po sladkem