fbpx

8 simpl pravil bogatašev, zaradi katerih so bogati!

Ali obstajajo vzorci zaradi katerih so bogataši postali bogati? Kako se obnašajo in kakšnih nenapisanih pravil se držijo? Biti bogat ... je način mišljenja. In vsakdo se ga lahko nauči.

Denar ne more kupiti sreče, vendar pa je določena stopnja materialne varnosti nujna za normalno delovanje. Trenutni gospodarski in družbeni sistem je za marsikoga nepravičen, medtem pa druge postavlja v finančno prednost. Medtem ko čakamo (ali se borimo) za pravičnejši svet, lahko za zanimivost preberete teh 8 pravil za varčevanje, ki se jih držijo bogati. Vemo, da je vsekakor kakšno izjemno uporabno in ga moraš nujno upoštevati v kolikor želiš postati bogat!

Določeni finančni ukrepi varčevanja predpostavljajo, da imamo dovolj visoke prihodke, da si jih sploh lahko privoščimo. Pravilo, da vsaj 20% svojih prihodkov damo na stran, težko upoštevamo, če se že tako ali tako komaj prebijamo iz meseca v mesec. Tu in tam pa se najdejo kakšni nasveti za optimizacijo finančnega stanja, ki so dejansko koristni in izvedljivi za vsakega posameznika. Morda najdete kakšnega zase tudi v tem seznamu 8 pravil za varčevanje, ki se jih držijo bogati.

Kreditno kartico uporabljaj le v nujnih primerih.

Kreditna kartica je čudovit način kupovanja, vse dokler na koncu meseca ne pride račun zanjo. Poskusi jo uporabljati le takrat, ko je to res nujno. V nasprotnem primeru je bolj verjetno, da boste zapravili več denarja, kot si v resnici lahko privoščite.

Kreditne kartice dajejo občutek večje svobode, kot jo imamo v resnici.
Kreditne kartice dajejo občutek večje svobode, kot jo imamo v resnici.

Inverstiraj v tiste storitve, ki ti prihranijo veliko časa.

Čas je denar. Investicija v tiste storitve, ki ti prihranijo veliko časa, se tako precej izplača! Predstavljajte si na primer, da vam čiščenje stanovanja vzame približno pet ur na teden. Naredite izračun, koliko denarja lahko v tem času zaslužite in koliko stane, če najamete nekoga, ki bo enkrat tedensko počistil stanovanje. V primeru, da imate možnost plačanih nadur, je morda bolj racionalno in ceneje plačati nekoga, da določene stvari opravi namesto vas, vi pa prihranjen čas namenite dodatnemu delu.

S plačevanjem računov ne odlašaj.

Z odlaševanjem plačila položnice si nakopljemo le dodatne skrbi. To nam da nerealno idejo o tem, koliko denarja še imamo na razpolago ta mesec, včasih pa na plačilo celo pozabimo in si s tem nakopljemo dodatne stroške.

Ne nakupuj impulzivno.

Večina reklam s takšnimi in drugačnimi premetenimi strategijami poskuša zaigrati na naša čustva in nezadovoljene potrebe, da bi kupili izdelke, ki jih morda niti ne rabimo niti si jih ne izjemno želimo. Dobra novica je, da se lahko natreniramo, da se temu vsaj do določene mere upremo in kupujemo glede na svoje lastne potrebe in želje. Preprosti triki za takšen trening so, da si pred nakupovanjem naredimo nakupovalni seznam, ki se ga v trgovini strogo držimo, kupujemo zgolj izdelke, ki jih zares rabimo ter uvedemo pravilo, da se za večje nakupe ne odločimo v enem dnevu, temveč jih prespimo. Eden izmed prvih korakov pri treniranju zavestnega nakupovanja je na primer tudi to, da ne kupujemo impulzivno.

Koliko stvari, ki jih kupiš impulzivno, v resnici obdržiš?
Koliko stvari, ki jih kupiš impulzivno, v resnici obdržiš?

Znamka ni najbolj pomembna.

Dobra znamka še ne pomeni odlične kvalitete in obratno – nepoznana znamka ne pomeni, da izdelek ni kakovosten. Tudi bogati ne kupujejo vedno priznanih znamk, čeprav bi si jih lahko brezskrbno privoščili. Lastnik IKEE Ingvar Kamprad je svoja oblačila na primer kupoval zgolj na bolšjem trgu.

Naredi seznam stvari, ki jih lahko kupiš na razprodajah.

Gotovo se ti je že zgodilo, da si si kupila čudovit šal ali pa nove čevlje, čez dva tedna pa je bil ta izdelek znižan za pol svoje cene in takrat si kar zaškrtala z zobmi. Temu se lahko izogneš tako, da narediš seznam stvari, ki jih sicer rabiš, vendar lahko z nakupom počakaš tudi kakšen mesec ali dva, potem pa te stvari enostavno kupiš na razprodajah.

Na razprodaje se pripravi vnaprej.
Na razprodaje se pripravi vnaprej.

Uvedi dneve brez nakupov.

Včasih smo imeli nedelje, ko so bile praktično vse trgovine zaprte in enostavno nismo mogli kupiti ničesar. Danes so trgovine odprte praktično vsak dan, kar seveda poviša znesek, ki ga tedensko zapravimo. Določi si en dan na teden, ko ne zapraviš niti enega centa. Presenečen boš, koliko denarja lahko privarčuješ.

Investiraj v stvari, ki te ohranjajo srečne in zdrave.

Bodi jasen sam s sabo, kaj te zares osreči. Je to res še en par čevljev ali pa nov telefon, čeprav je star bil še popolnoma v redu? Morda se bolj splača investirati v stvari, ki te osrečijo na dolgi rok – recimo kolo, s katerim se lahko podaš v hribe ali pa letalska karta, ki ti bo omogočila razširanje obzorij.

Kupi stvari, ki te bodo osrečile na dolgi rok.
Kupi stvari, ki te bodo osrečile na dolgi rok.

Posluži se 24-urnega pravila.

Pri nevsakdanjih nakupih se je modro poslužiti 24 urnega pravila. Kaj to pomeni? Preprosto to, da stvar kupite šele po 24-urnem premoru, v katerem imate čas, da razmislite ali jo zares rabite oziroma si jo tako zelo želite.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!