fbpx

AI klepetalnike bodo zamenjali AI agentje: te pa imajo potencial, da prevzamejo 1/2 vseh služb že ta hip

AI agentje so naslednja stopnja umetne inteligence

AI agentje
Foto: envato elements

Zgodbe o robotih, ki prevzemajo delo in nam nudijo pomoč v vsakdanjem življenju, niso več zgolj domišljijske ali teme znanstveno-fantastičnih filmov. Od lansiranja ChatGPT-a, klepetalnika na osnovi umetne inteligence, leta 2022 se je razvoj tehnologij AI le še pospešil in postal eden najdonosnejših sektorjev v tehnološki industriji. Vendar pa se zdi, da se startupi in tehnološki velikani počasi odmikajo od klepetalnikov, ki so do zdaj komunicirali samo preko besedila, in se usmerjajo k AI agentom.

Predstavljajte si svet, kjer ne le da obstajajo AI programski inženirji, ampak delajo z vami ali celo samostojno izvajajo naloge, medtem ko vi mirno pijete kavo in opazujete, kako se čarovnija odvija. Prejšnji mesec je bil predstavljen Devin, prvi popolnoma avtonomen zvezdnik med AI programskimi inženirji, ki lahko načrtuje in izvaja zapletene inženirske naloge, se uči iz izkušenj in popravlja napake. Devin gre korak dlje od ChatGPT-a in podobnih orodij, ki lahko generirajo kodo; on načrtuje, piše, testira in implementira kode.

Kaj so AI agentje

Po domače povedano, AI agenti so naslednja stopnja klepetalnikov, ki na nek način simulirajo človekovo razmišljanje na nekem področju. Te sofisticirane umetne inteligence so sposobne samostojnega učenja in odločanja, kar jim omogoča, da se prilagajajo novim situacijam in izboljšujejo svoje delovanje s časom. Lahko bi rekli, da so kot zelo pametni pomočniki, ki ne le odgovarjajo na vprašanja, temveč tudi predvidevajo potrebe in rešujejo probleme. AI agenti niso omejeni na eno področje; njihova uporaba sega od avtomatizacije v podjetjih do pametnih domov, od zdravstva do zabavne industrije, kjer delujejo kot avtonomni igralci, sposobni igranja iger ali izvajanja nalog, ki bi sicer zahtevale človeško interakcijo. S svojo napredno tehnologijo in sposobnostjo prilagajanja obljubljajo revolucijo v interakciji med človekom in strojem.

Foto: envato elements
In ni samo Devin v igri. SIMA, AI agent, ki ga je razvil Google’s DeepMind, igra videoigre bolje kot mnogi izmed nas. Naučil se je tako, da je posnemal človeške igralce, in zdaj lahko izvaja več kot 600 različnih nalog v igrah, vključno s streljanjem na asteroide. Google verjame, da bi SIMA in podobni agenti kmalu lahko prevzeli tudi druge naloge, kot so pomoč uporabnikom na spletu ali upravljanje programov.
Foto: envato elements
AI agenti so sofisticirani sistemi, zasnovani za izvajanje specifičnih nalog, kot so upravljanje vozil ali napredni sistemi priporočil v e-trgovini, pri čemer se obnašajo na način, ki posnema človeško razmišljanje in odločanje. Za razliko od klepetalnikov, ki se opirajo na vnaprej določene odgovore, so AI agenti sposobni dinamične interakcije in prilagajanja svojih dejanj specifičnim potrebam uporabnikov. Ponvadi je njihov cilj končanje določene naloge na najbolj optimalen način.

Trg AI agentov je še vedno v začetnih fazah, vendar se pričakuje njihov polni razvoj v obdobju 2025-2026. Predvideva se, da bodo AI agenti razširili svojo uporabo in postali prisotni v mnogih vidikih poslovanja in vsakdanjega življenja, vključno z zdravstvom, izobraževanjem in industrijsko optimizacijo.


Vznemirjenje ob AI tehnologiji spremlja tudi skrb za etične dileme, kot so zaščita zasebnosti in morebitna izguba delovnih mest zaradi avtomatizacije. Poleg tega obstaja zaskrbljenost zaradi pristranskosti in diskriminacije, ki lahko izhaja iz AI sistemov, usposobljenih na pristranskih podatkih.

Kljub temu ni čas za paniko. Napredek AI tehnologije prinaša bogatejše, bolj personalizirano izkušnjo uporabnikov, kar ne pomeni zamenjave klepetalnikov, temveč njihovo evolucijo v integrirane in inteligentnej

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.