Airbus: leteči avtomobili bodo v zraku že leta 2017

Airbusov leteči avtomobil

Leteči avtomobili so od nekdaj burili človeško domišljijo, že leta 2017 pa se znajo naše divje sanje spremeniti v realnost. Vsaj tako napoveduje evropski letalski gigant Airbus, ki še letos načrtuje izdelavo prototipa avtonomnega letečega avtomobila.

Prihodnost je tu! Prihajajo leteči avtomobili. Airbus, evropski izdelovalec letal in največji proizvajalec komercialnih helikopterjev, želi še leta 2017 narediti prve kilometre v zraku s svojim avtonomnim letečim avtomobilom, za katerega v prihodnosti pričakujejo, da bo ena izmed oblik javnega prometa. Svoja prizadevanja so za zdaj podkrepili zgolj s skicami, avto pa je mešanica klasičnega avtomobila in ultralahkega letala. Za projekt Vahana so zadolžili na novo ustanovljeno divizijo Urban Air Mobility.

PREBERITE ŠE: Dobrodošli na krovu letala Donalda Trumpa

Leteči avtomobili bi lahko postali realnost še letos.
Leteči avtomobili bi lahko postali realnost še letos.

Pri Airbusu tovrsten prevoz vidijo kot neke vrste taksi službo oz. souporabo vozil (do njega bi dostopali prek mobilne aplikacije, kar je že utečena praksa pri souporabi), ki bi bila sestavni del javnega prometa. “Pred stotimi leti smo mobilnost oziroma javni promet prestavili pod zemljo, zdaj nam tehnologija omogoča, da gremo v višino,” razlaga Airbusov predsednik Tom Enders. ”Če izkoristiš zrak in nebo, ne potrebuješ milijard za gradnjo novih mostov, cest in prog. Tak promet bo tudi očistil ozračje v velikih mestih.”

Galerija – Airbusov leteči avto:

Dodatne Informacije

Več informacij:
airbus.com

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Novi Mercedes-Benz razred S: nazaj v prihodnost