fbpx

Ali sedite s prekrižanimi nogami? Nikar!

Foto: YouTube zaslonska slika
Zadnjič posodobljeno:

Prekrižane noge - praksa sedenja, ki lahko z lahkoto postane vaš najljubši način sedenja, dokler ne spoznate njenih slabosti. Ta navada je zelo slaba, z njo morate takoj prenehati!

Prekrižane noge se nanašajo na položaj, ko imate eno nogo prekrito preko druge. To je pogosto uporabljeno pri sedenju, ko je ena noga prekrižana preko druge, medtem ko sedite na stolu ali tleh.

Čeprav je prekrižanje nog lahko udobno in priročno, številni strokovnjaki opozarjajo, da dolgotrajno sedenje s prekrižanimi nogami lahko povzroči različne zdravstvene težave, kot so težave s hrbtenico, težave s krvnim obtokom, bolečine v križu itd. Zato je priporočljivo, da poskusite zmanjšati prekrivanje nog in poskrbite za pravilno držo pri sedenju.

via GIPHY

Zato naslednjič, ko vidite, da ste med sedenjem ponovno prekrižali noge, pomislite na možne zdravstvene težave, ki lahko nastanejo zaradi tovrstnega sedenja.

Prekrižane noge lahko povzročajo številne težave, med drugim:

Slaba drža

Ko prekrižamo noge, se naša teža neenakomerno porazdeli, kar lahko povzroči nepravilno držo. To lahko vodi v bolečine v hrbtu, vratu in ramenih ter dolgoročno poslabša sklepe.

Slaba prekrvavitev

Ko prekrižamo noge, se lahko stisnejo arterije v stegnih, kar zmanjša pretok krvi v spodnji del telesa. To lahko povzroči otrplost in mravljinčenje v nogah, poveča tveganje za krčne žile in lahko celo povzroči hude zdravstvene težave, kot so kapi.

Težave s sklepi

Prekrižane noge lahko povzročijo tudi težave s koleni in gležnji, saj lahko dolgotrajno prekrižanje povzroči napetost in pritisk na sklepe.

via GIPHY

Težave s prebavo

Prekrižane noge lahko povzročijo tudi težave s prebavo, saj lahko stiskanje želodca in črevesja upočasni prebavo hrane in povzroči zaprtje.

Neenakomerna obremenitev mišic

Prekrižanje nog lahko povzroči tudi neenakomerno obremenitev mišic v nogah, kar lahko vodi v napetost in bolečine v mišicah.

Povezava s povišanim tlakom

Številne študije kažejo, da navada dolgotrajnega sedenja s prekrižanimi nogami povzroči zvišanje krvnega tlaka v telesu, tudi če sicer težav s pritiskom ni. Izogibanje takšnemu sedenju vodi k boljši cirkulaciji.

To je posledica zmanjšanega pretoka krvi v nogah, kar lahko povzroči povečan pritisk na srce in povišan krvni tlak.

Poškodba peronealnega živca

Le to lahko povzroči oslabitev mišic, ki so odgovorne za dvig stopala. To lahko privede do težav pri hoji in celo do padcev.

via GIPHY

Poleg tega lahko dolgotrajno prekrižanje nog povzroči tudi neravnovesje v medenici, ker se notranja stegenska mišica skrajša, zunanja stegenska mišica pa se podaljša. To lahko privede do nepravilnega premikanja sklepov, kar lahko povzroči bolečine v kolenih, bokih in spodnjem delu hrbta.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.