fbpx

Ali so moški upravičeno tako ubogi ob vsakem prehladu?

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Znano je, da moški že ob najmanjšem prehladu jamrajo kot da je konec sveta. Kot kaže zbolijo za prehladom bolj kot ženske, zato tudi bolj trpijo, ko so prehlajeni. Vendar, ali je res tako? Razložili vam bomo, kaj pravzaprav stoji za mitom o moškem prehladu ter zakaj pogosto trpijo zaradi njegovih simptomov.

Razlike v imunskem sistemu

Imunski sistem žensk in moških pri obrambi pred patogeni deluje drugače. Če virusi ali bakterije vstopijo v telo, imunski sistem deluje skozi dva različna sistema – specifičen in nespecifičen obrambni sistem.

Obrambne celice se množijo le v primeru akutne okužbe. Imunski odziv pri ženskah in moških pogosto drugačen, kar je posledica porazdelitve spolnega hormona estrogena. Ta hormon, ki je bolj prisoten pri ženskah, spodbuja proizvodnjo posebnih obrambnih celic, zato ženski imunski sistem deluje hitreje in močneje proti patogenom kot pri moških.

Povečana raven testosterona pri moških igra pomembno vlogo. Namreč, več testosterona pomeni manj estrogena in zato manj protiteles. Zaradi tega so moški na splošno bolj dovzetni za okužbe, poleg tega pa potrebujejo več časa, preden se bolezen umiri. To je tudi eden od razlogov, zakaj moški razvijejo manj protiteles proti gripi kot ženske.

via GIPHY

Genetske razlike

Moški geni zagotavljajo, da imunska obramba ne poteka vedno gladko. Ženske imajo dva kromosoma X s posebno velikim številom genov, ki uravnavajo obrambne procese telesa. Namesto tega imajo moški kromosome X in Y in posledično manj genov, ki spodbujajo imunski sistem.

Nižji prag bolečine

Ženske bolje prenašajo bolečino, vendar so zaradi nje tudi bolj občutljive. Po raziskavah so imunske reakcije običajno močnejše pri ženskah kot pri moških, zaradi česar pride do te občutljivosti. Ženska se običajno bolečini ne prepusti, medtem ko moški bolečini posvečajo preveč pozornosti, saj se preveč osredotočajo na posamezne simptome.

Večja ozaveščenost

Raziskave kažejo, da so ženske pogosto veliko bolj ozaveščene o zdravju kot moški. Večjo pozornost na primer namenjajo zdravi prehrani in ustrezni zaščiti.

via GIPHY

Je vaš dragi zbolel

Če je vaš partner zbolel za zloveščim prehladom je najbolje, da se poslužujete naravnih sredstev.

  • Klasična piščančja juha vsebuje veliko beljakovin, ki lahko zmanjšajo vnetne reakcije v telesu.
  • Pitje čaja je vedno dobra ideja – kamilica ima na primer protivnetne učinke, timijan pa pomaga proti kašlju
  • Sadje in zelenjava, ki vsebujejo vitamin C izboljšajo delovanje celic in imunskega sistema.

Najboljša je preventiva

Res je, da vseh dejavnikov, ki vplivajo na moški prehlad, ni mogoče odstraniti, vendar obstaja nekaj splošnih zdravstvenih nasvetov, ki jih je dobro upoštevati.

  • Umivajte si roke večkrat na dan.
  • Vsak dan jejte sadje in zelenjavo.
  • Prostor prezračujte: odprite okna trikrat na dan približno pet do deset minut, da ustvarite prepih.
  • Redno telovadite, trikrat na teden vsaj 30 minut, saj to krepi imunski sistem.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!