Amanda Gorman: pesnica iz inavguracije Joeja Bidna, ki jo moramo vsi poznati

Foto: Instagram @amandascgorman

Inavguracija novega ameriškega predsednika Joeja Bidna je bila v marsičem navdušujoča: od novih tradicij prek glasbenih spektaklov do modnih kombinacij in memov. Pesnica Amanda Gorman je v nekaj urah na družbenih omrežjih poskočila s približno 50.000 sledilcev na neverjetnih 2 milijona in pol. Takšen skok nas ni presenetil glede na nastop na otvoritvi, ki je bil nedvomno eden najlepših trenutkov celotne slovesnosti.

Na oder ene najbolj gledanih slovesnosti na svetu je stopila kot najmlajša izvajalka, za to priložnost pa jo je izbrala nova prva dama ZDA dr. Jill Biden, ki se je že udeležila enega izmed njenih nastopov.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Amanda Gorman (@amandascgorman)


Recitirala je poezijo, posebej napisano za otvoritev Joeja Bidna z naslovom The Hill We Climb. Verze je pisala tedne pred inavguracijo, in čeprav se je borila z ustvarjalno blokado, jo ​​je navdihnil in spodbudil tragični napad na ameriški Kapitol 6. januarja, v katerem je življenje izgubilo pet ljudi. S pesmijo se je ozrla na ponovno združitev ameriškega ljudstva, ki si mora opomoči in ki kljub vsemu ni bilo poraženo. Pesem prepleta tudi teme identitete, dediščine in upanja za prihodnost. Celotno poezijo si lahko ogledate tukaj. Z izjemo samih verzov se je Amanda Gorman občinstva dotaknila z načinom recitiranja, gibi in čustvi, ki jih je uspela sporočiti.

Kdo je Amanda Gorman

Amanda Gorman je v literarnih krogih odmevno ime od leta 2017, ko je bila imenovana za nacionalno nagrado za mlado pesnico. Že od malih nog s svojo poezijo vzbuja pozornost, za njo pa so številni dosežki. V petminutnem nastopu sicer ni opaziti, a Amanda Gorman se je že zelo zgodaj obrnil k poeziji, da bi se lažje spoprijela z govornimi težavami.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Amanda Gorman (@amandascgorman)


Izdala je že prvo pesniško zbirko The One for Whom Food Is Not Enough, njena dela pa so vedno prepletala teme rase, marginaliziranih družbenih skupin, feminizma in politike. Njen talent za pisanje in ljubezen do poezije je vedno spodbujala mama, s katero je odraščala v Los Angelesu skupaj z bratom dvojčkom in sestro. Od najstniških dni je sodelovala v številnih ustvarjalnih skupinah in neprofitnih aktivističnih organizacijah. Potem ko je bila priča govoru mlade nobelove nagrajenke Malale Yousafzai, je leta 2013 postala predstavnica OZN.

Amanda Gorman je lani z odliko diplomirala iz sociologije na Harvardu in se z nastopom na inavguraciji pridružila kultnemu krogu avtorjev, ki so imeli enako nalogo – Maya Angelou, Robert Frost, Elizabeth Alexander, Richard Blanc. Njene prihajajoče knjige oziroma pesniške zbirke so v samo nekaj urah dosegle vrh najbolj pričakovanih knjig na Amazonu. Septembra letos bo Amanda Gorman namreč izdala dve novi pesniški zbirki Change Sings in posebno izdajo, poimenovano po otvoritveni pesmi na inauguraciji, The Hilll We Climb. Nestrpno pričakujemo njena nova dela, ker se je nemogoče izogniti občutku, da smo trenutno priča pojavu vodilnega pesniškega imena. Zagotovite si prednaročilo na njeni pesniški zbirki na spodnji povezavi.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!