Atene – grška prestolnica ponovno na sceni

Grčija se po letih težke krize pobira. Sedaj je torej čas, da odpotujemo v antični center sveta in se prepričamo, kako so težke čase (nekateri jih sploh niso opazili) prebrodili Atenci. Atene privlačijo na svojevrsten način, in sicer kot edinstvena kombinacija starega in novega, ki jo obkroža spektakularna sredozemska pokrajina. S preteklostjo, ki jo pozna vsak šolar, in preobratov polno sedanjostjo – antične, a vseeno sodobne – očarajo obiskovalce in to ne le Akropola, ampak tudi pohajkovanje po turistični Plaki, snobovskem Kolonakiju ali nočno razvpitem Psirriju pričara nepozabne vtise.

Namig

Sodobnost v zibelki antike
Poleti zna biti vzpon na Akropolo utrujajoč, predvsem zaradi vročine in gneče, zato je veliko bolje obiskati Novi muzej Akropole, tik pod Akropolo, ki je prijetno ohlajen, sodobno oblikovana stavba pa, namesto zaprašenih antičnih primerkov, ustvarja dialog z zgradbami na vrhu hriba in nas skozi odlično predstavljeno zgodovino tega simbola Grčije in antike popelje do boljšega razumevanja, kaj Akropola sploh je. Švicarsko-nemški arhitekt Bernard Tschumi je z estetskim pristopom sodelavca Michalisa Fotiadisa ustvaril živ organizem, ki je neposredno povezan s svojim naravnim okoljem in izvorom njegovih zakladov.

Najlepši del atenske Akropole je Partenon, tempelj, posvečen boginji Ateni, ki velja za najznamenitejše delo grške arhitekture.
Najlepši del atenske Akropole je Partenon, tempelj, posvečen boginji Ateni, ki velja za najznamenitejše delo grške arhitekture.

Minimalistični muzej iz stekla in betona predstavlja mentalno stimulacijo hoje na hrib, poudarja pa jo intenzivna svetloba, ki pada skozi velika okna in osvetljuje nekoč večbarvne Kariatide, kipe žensk v vlogi podpornih stebrov. Višek doživetja je v najvišjem nadstropju, kjer nepopolni partenonski friz ohranja upanje, da se bodo grški umetnostni zakladi nekoč vrnili v domovino.
Novi muzej Akropole, www.theacropolismuseum.gr

Novi muzej Akropole je sodobno oblikovana stavba. Foto: Nikos Daniilidis
Novi muzej Akropole je sodobno oblikovana stavba. Foto: Nikos Daniilidis

Čas za kulturo
Znameniti ladjar in multimilijonar Aristotel Onassis nam ni zapustil le pikantnih zgodb iz zasebnega življenja, ampak tudi ugledno fundacijo, ki je mesto obogatila s Kulturnim centrom Onassis. Stavbo centra, ki združuje celoten spekter umetnosti, od gledališča, plesa, glasbe in virtualne umetnosti do pisane besede, s poudarkom na sodobnem kulturnem izražanju in podpori grških umetnikov, v sodelovanju z mednarodno umetniško srenjo, je oblikovala francoska arhitekturna družba Architecture Studi, filozofija centra pa je vidna že s fasade: bela pravokotna školjka odkriva maso stavbe skozi horizontalne plasti marmorja, ki čez dan odbija sončno svetlobo, ponoči pa zažari v barvah.
Kulturni center Onassis, 107 Syngrou Avenue, www.sgt.gr

Muzeji v Atenah nam ponujajo vpogled v temelje evropske kulture.
Muzeji v Atenah nam ponujajo vpogled v temelje evropske kulture.

Restavracije

Kam na večerjo?
V Grčiji moramo vsaj enkrat občutiti vzdušje prave taverne. V Atenah je najboljše zaviti v eno najstarejših tavern v mestu, Diporto. Slava taverne se že zadnjih sto let širi le od ust do ust in kar nekaj predstavnikov mednarodne smetane se je stiskalo v taverni, da bi lahko okusili božanske sardine na žaru in čičeriko z olivami in origanom. Vsa hrana je povsem domača oziroma, bolj natančno, boljša kot vsakodnevni domač obrok.
Taverna Diporto, 9 Sokratous & Theatrou

Prigrizki
Če nas lakota ne zdeluje preveč in se bomo zadovoljili le s prigrizki, imenovanimi meze, potem je najboljši naslov To Yperokeaneion v atenskem pristanišču Pirej. Morda nas bo notranjost malce šokirala, saj daje videz taverne iz petdesetih let prejšnjega stoletja nekje na Kimolosu, od koder je v Atene prišel lastnik taverne. A marinirani sardoni, surov brancin ali hišna specialiteta – špageti s kozicami, nas bodo prepričali, da se je vredno vrniti na še eno porcijo morskih specialitet.
Taverna To Yperokeaneion, 48 M. Chatzikyriakou, Pirej

Po zvezdniško
Do restavracije Aneton, katere solastnik je zvezdniški kuharski mojster Vassilis Kallidis, bomo morali nekaj časa presedeti v taksiju, a mojstrovine avtorja knjižne uspešnice Moderna grška kuhinja in najnovejše Ljubim Atene, v kateri nam odkriva najljubše kotičke v mestu, nas bodo prepričale, da se vožnja splača. Že njegova filozofija, da nobena tehnika in čudežni kuhinjski pripomočki ne pomagajo, če ne uporabljamo najboljših sestavin, je zagotovilo, da je hrana sveža in vselej sledi letnim časom.
Restavracija Aneton, Stratigou Lekka 19, www.aneton.gr

Ko zadiši po sladkem
Ena najstarejših slaščičarn v Atenah se nahaja v predelu Palaio Faliro. Srečneži, ki živijo v bližini slaščičarne Alma, vsako jutro, že navsezgodaj, pokupijo skutne torte, a četudi bomo prepozni – v Almi bomo našli dobesedno vse, kar si duša zaželi.
Slaščičarna Alma, 56 Ag. Alexandrou, Palaio Faliro

Zabava

Klubsko življenje dan in noč
Atene imajo kar nekaj predelov, ki pošteno zaživijo šele v večernih urah. Elegantni bari predela Kolonaki privabljajo predvsem tiste, ki se jih finančna kriza ni dotaknila, v Psirri pa zahajajo predvsem glasnejše zabave željni mladi. Tudi Pirej ima predele, kjer lahko ob morski obali pijemo koktajle, na primer v Zea Marini, bližnja plaža Glifada pa slovi po klubih, odprtih pozno v noč.

Noči v Atenah lahko preživljamo ob plaži ali obkroženi z antičnimi restavracijami.
Noči v Atenah lahko preživljamo ob plaži ali obkroženi z antičnimi restavracijami.

Noč in dan
V centru Aten je živahno okoli trga Monastiraki in v bližnjem Psirriju. Six d.o.g.s je zabaviščni center, ki je odprt podnevi in ponoči in združuje prostor za koncerte, prostor za različne projekte, bar, avlo in verjetno najbolj bizaren urbani vrt s peskom in skandinavskim pohištvom. Od 10. ure zjutraj do pozne noči lahko uživamo v kulturnih dogodkih, lokalnih dobrotah, koktajlih in domačih sladicah po zelo ugodnih cenah.
Six d.o.g.s, 6-8 Avramiotou, Monastiraki, www.sixdogs.gr

Klub Six d.o.g.s ponuja več kot petsto dogodkov letno.
Klub Six d.o.g.s ponuja več kot petsto dogodkov letno.

Molekularno
Le nekaj minut vožnje s taksijem od trga Monastiraki se bomo v klubu MoMix poslovili od klasičnih koktajlov in se podali … molekulo dlje. Glavni “mešalec” koktajlov Ari Hatziandoniou uporablja tehnike molekularne gastronomije pri sestavi svojih napitkov, ki se dimijo, so neonskih barv, a vseeno močni in odličnih okusov.
Momix, 1-5 Keleou, www.momix.gr

MoMix je znan po molekularni gastronomiji.
MoMix je znan po molekularni gastronomiji.

Nakupovanje

Pravi naslov za ljubitelje nakita
Grški draguljarji že dolgo razveseljujejo tiste z globokimi denarnicami in željo po kupovanju žlahtnih kovin. Ena najbolj znanih grških zlatarskih družin je Lalaounis. Družinsko tradicijo oblikovanja nakita predvsem iz zlata in srebra je začel Ilias Lalaounis, danes pa jo nadaljujejo njegove štiri hčere in vnuki. Eden njihovih največjih rivalov je draguljarska hiša Zolotas, ki je od svojih začetkov leta 1895 do danes znana predvsem po izredno kakovostnih replikah antičnega nakita. Umetnica Elena Votsi je, preden je začela izdelovati nakit pod svojim imenom, ustvarjala za znamke, kot sta Gucci in Ralph Lauren. Med drugim je oblikovala tudi medalje za olimpijske igre v Atenah leta 2004, v masivne kose nakita pa vpleta tudi korale, ametist, turkize in akvamarine. Izrek ”kakršen oče, takšen sin” je postal slogan družine Vildiridis, ki generacija za generacijo sledi idejam Apostolosa Vildiridisa, ustanovitelja zlatarske in draguljarske hiše. Sestri Stella in Venetia pripadata četrti generaciji in s svojo mladostno zagnanostjo vnašata svežino v kolekcije nakita, ki si ga lahko ogledamo in ga seveda tudi kupimo v novem butiku na prestižni lokaciji v središču Aten.
Lalaounis, Panepistimiou 6 in Voukourestiou, Syntagma, www.lalaounis.gr
Zolotas, Panepistimiou 10, www.zolotas.gr
Elena Votsi, Xanthou 7, Kolonaki, www.elenavotsi.com
Venetia Vildiridis, Panepistimiu 8 & Voukourestiou 11, www.venetiavildiridis.com

Izdelki zlatarske hiše Zolotas spominjajo na antični nakit.
Izdelki zlatarske hiše Zolotas spominjajo na antični nakit.

Zanimivost

Najboljša hrana z ulice
Vidimo ga, vonjamo ga, a kako lahko okusimo mesto? Poskusimo hrano, ki jo ponujajo na ulicah! Atene ne ponujajo le kebabov, ampak zanimivo paleto hrane. Ena od obveznih postaj nočnih ptic je stojnica s sendviči na ulici Michalakopoulou, kjer bomo le za štiri evre v najbolj zgodnjih jutranjih urah zagrizli v hrustljav piščančji sendvič s karamelizirano čebulo in majoneznogorčično omako. Že 16 let ena od najbolj priljubljenih “institucij”, ki najbolj vzdržljivim na atenski nočni sceni ponuja ogromne sendviče, kebabe in klobase, stoji na aveniji Athinion 24. Klasično shajališče vseh, ki se v zgodnjih jutranjih urah odpravljajo na “after partije”, je kiosk s hitro pripravljeno hrano na robu znanega trga Mavili, v bližini veleposlaništva ZDA, najbolj v slast pa gredo klobase na žaru s čebulo, zeljem in korenjem za le štiri evre.

Ulične stojnice z okusno hitro prehrano so pravi naslov v zgodnjih jutranjih urah.
Ulične stojnice z okusno hitro prehrano so pravi naslov v zgodnjih jutranjih urah.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Tako idilična in čarobna so to zimo Plitvička jezera!