fbpx

Audi Q8 e-tron 2024: tiho kraljuje cesti in dosegu

Obljublja večje dosege, hitrejše polnjenje in boljšo aerodinamiko

Audi Q8 e-tron 2024
Audi Q8 e-tron 2024
Zadnjič posodobljeno:

Audi nas v letu 2024 znova navdušuje. V ospredje prihaja njihov Q8 e-tron, ki zdaj nosi novo in boljšo baterijo in občutno izboljšano aerodinamiko. To pa še ni vse, saj Audi postreže z izboljšano različico - Q8 e-tron Sportback, ki obljublja še nekaj dodatnih milj v dosegu.

Audi Q8 e-tron 2024, ki je prejel svojo novo oznako, prej le e-tron, da bi bolje določil svoj položaj v znamkinem naboru električnih in ICE vozil. Tokrat se ponaša z izboljšano aerodinamiko. Avto je tako zdaj širši in ima prenovljen žaromete in masko. Nov dizajn koles, reže v nosu, ki se odpirajo za hlajenje in zapirajo za bolj aerodinamično vožnjo, ter karoserija okoli kolesnih odprtin, ki usmerja veter, pomagajo izboljšati upor. Le nekaj malenkostih izboljšav, da bi se upora tega sicer velikega avtomobila izboljšal.

Kot pravi pregovor, “v majhnih stvareh se skriva veličina” in to še kako velja za izboljšano aerodinamiko Audi Q8 e-tron 2024. Ta omogoča večji doseg, ki je za standardno različico EPA ocenjen na 285 milj (459 km), za Sportback pa 296 milj (476 km), kar je z Ultra paketom mogoče povečati na 300 milj (483 km). To je velik napredek v primerjavi s prejšnjimi 225–226 milj (362–364 km). realno lahko računamo, da boimo z veliko baterijo 106 kWh zmogli nekje 400 avtocestnih kilometrov.

Večji doseg pa ni samo rezultat izboljšane aerodinamike. Audi Q8 e-tron 2024 zdaj vključuje zadnji motor z dodatnimi inovacijami, ki ustvarjajo močnejše magnetno polje iz iste vhodne električne energije. Rezultat? Več navora in manjša poraba energije. Skupaj z baterijo večje kapacitete (106,0 kWh v primerjavi s prejšnjo 86,5 kWh) to omogoča večji doseg.

Audi Q8 e-tron 2024
Foto: Audi

Časi polnjenja so se prav tako izboljšali. Q8 e-tron 2024 zdaj lahko sprejme 170 kilovatov na hitrem DC polnilniku (prej 150 kilovatov) in bi moral biti sposoben preiti od skoraj prazne baterije (10 odstotkov) do 80 odstotkov napolnjene v približno 31 minutah. To še vedno ni rekordno je pa vsekako nujno za tako veliko baterijo. Tudi doma, ga lahko ob doplačilu nekje 1800 evrov polnite s 19,2 kw polnilnoco in tako razpolovite domači čas polnjenja. V kolikor to vaše domače omrežje omogoča.

Q8 e-tron ni le tehnično dovršen, ampak tudi prijeten za vožnjo. Z močjo 402 konjev (300 kW) iz dveh motorjev je hiter, a ne preveč agresiven. Pohvali se lahko z zmogljivo pospeševanjem od 0 do 100 km/h v 5,4 sekunde, kar je sicer povprečno za električna vozila, vendar se nam zdi to ravno pravšnja moč za SUV te velikosti.

Audi Q8 e-tron 2024
Foto: Audi

Izboljšave volana in vzmetenja naredijo vožnjo še bolj prijetno. Hitrejše razmerje 14,6:1 namesto prejšnjega 15,8:1 omogoča bolj odziven volan. Sprednje vzmetenje je ojačano z bolj trdnimi puše, prilagodljive zračne vzmeti pa poskrbijo za udobje, zmožne blažiti vse neravnine.

V notranjosti Q8 e-tron so sedeži udobni, tako spredaj kot zadaj, tudi v različici Sportback z nagnjeno streho. Interier odraža zunanjost vozila – dizajn je sicer lahko bolj drzen, a zagotovo ne bo nikogar razočaral.

Električna vozila in SUV-ji so sinonim za udobje in razkošje. Audi je bil pameten, ko je prepoznal to in ni poskušal preveč osredotočiti na ravnanje ali pospeševanje Q8 e-trona. Izboljšan doseg pomeni manj skrbi glede polnjenja, kar voznikom omogoča, da se sprostijo in uživajo v gladki, tihi vožnji.

Z izboljšanima različicama Q8 e-tron in Q8 e-tron Sportback, se Audi v letu 2024 uvršča v sam vrh ponudbe luksuznih električnih SUV-jev. Z izboljšanim dosegom, večjo učinkovitostjo in aerodinamiko, so se uspešno odzvali na potrebe kupcev in postavili visoka pričakovanja za prihodnje modele. In cena… od 74.400 evrov v Nemčiji dalje. Kot pa nam je popolnoma jasno, gre za izhodiščno ceno.

Dodatne Informacije

audi.com

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.