Belgijsko pivo je postalo svetovna kulturna dediščina

Unesco je sprejel odlično odločitev! V tem tednu je belgijsko pivo razglasil za neopredmeteno kulturno dediščino človeštva. Ko boste naslednjič pili belgijsko pivo, bo torej to močno kulturno dejanje. Če bo le zmerno, seveda.

Belgija je znana po odličnih pivih, dolgoletni pivovarski tradiciji in številnih pivovarnah, imajo jih več kot 180! Nekatere belgijske pivovarne so mednarodni velikani, nekatere povsem lokalne narave. Zgodovina varjenja piva sega še v čas srednjeveških menihov in piva so opevana v številnih belgijskih pesmih, tako kot Slovenci pojemo hvalnice vinu. Povprečen Belgijec sicer spije 84 litrov piva letno.

Belgijska kultura je tesno povezana s pivom. Foto: Shutterstock
Belgijska kultura je tesno povezana s pivom. (Foto: Shutterstock)

“Radi imamo svoje pivo in cenimo njegovo raznovrstnost”

In vsej tej bogati belgijski zgodovini in kulturi varjenja piva je zdaj pritrdil tudi Unesco, ki je belgijsko pivo razglasil za neopredmeteno kulturno dediščino človeštva, dosežek, ki ga je kulturni minster belgijske pokrajine Flandrije Sven Gatz primerjal z nogometno zmago na svetovnem prvenstvu. “Radi imamo svoje pivo in cenimo njegovo izjemno raznovrstnost, ki je ni mogoče najti nikjer drugje na svetu,” je povedal Gatz.

Predstavnik Unesca se je v svoji izjavi dotaknil tudi pereče tematike prevelikih količin zaužitega alkohola po svetu in poudaril, da pivo ni namenjeno le temu: “Pivo se uporablja tudi za kuhanje, za pripravo izdelkov, kot je sir, in kot dodatek jedem.” Da je kultura pitja piva za Belgijce resnično globoka, je poudarila tudi kulturna ministrica za nemško govoreči predel Belgije Isabelle Weykmans.

Yvan De Baets, lastnik majhne bruseljske pivovarne Brasserie de la Senne, pa je povedal, da je Unesco s svojo odločitvijo poudaril tradicijo Belgijcev, ki je tesno povezana s pivom. “Belgijski pivovarji smo resnično veseli,” je strnil svoja občutja.

Večina belgijskih piv je shranjenih v steklenicah

In še nekaj zanimivosti o belgijskih pivih:

  • Belgijska piva so večinoma shranjena v steklenicah in ne v pločevinkah, saj so Belgijci prepričani, da prav steklo izboljša okus piva.
  • Pivo je bilo skozi zgodovino pijača menihov, prvo prodano pivo sega šele v leto 1861.
  • Leta 2011 je bilo v Belgiji zabeleženih 18 samostanskih pivovarn, mnogi verjamejo, da je samostansko pivo bolj kakovostno.
  • Belgijci imajo kar 10 velikih pivskih festivalov.

Dodatne Informacije

Več informacij:
Wikipedia.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Najboljši mlinčki za kavo 2021 po mnenju strokovnjakov