fbpx

Bernardo Bertolucci: najboljši filmi nagrajenega italijanskega režiserja

Bernardo Bertolucci, režiser kultnih filmov, kot sta Zadnji tango v Parizu (1972) in Konformist (1970) ter prejemnik prestižne filmske nagrade oskar za film Zadnji kitajski cesar (1987), je po dolgi bolezni umrl v 77. letu starosti. V karieri, ki sega tja na začetek 60. let prejšnjega stoletja, je postal ključna figura italijanskega novega vala (poleg Antonionija, Fellinija in Pasolinija), uspeh pa je s filmom Zadnji kitajski cesar dosegel tudi v Hollywoodu. Film je prejel kar 9 oskarjev, tudi oskarja za najboljši film in oskarja za najboljšo režijo. Za vas smo pripravili seznam najboljših filmov te na žalost preminule filmske legende. Tukaj so najboljši filmi Bernarda Bertoluccija.

Bernardo Bertolucci se je leta 1941 rodil v Parmi. Sin pesnika in učiteljice je bil vzgojen v literarnem in umetniškem vzdušju, njegov oče Attilio pa je prijateljeval s Pierom Paolom Pasolinijem, takrat še pisateljem in pesnikom. Pasolini je tako za svoj filmski prvenec Berač (Accattone, 1961) kot pomočnika najel 20-letnega Bertoluccija. To se je izkazalo za Bernardov preboj: Pasolini mu je pomagal še naprej in ga priporočal kot scenarista za Botra smrt (La Commare Secca, 1962), ki je na koncu postal Bertoluccijev režijski prvenec. Še naprej je prispeval svoje pisateljske sposobnosti in ideje, med drugim tudi za epski vestern Sergia Leona Bilo je nekoč na Divjem zahodu (Once Upon a Time in the West, 1968). Njegova režiserska kariera se je začela vzpenjati s filmoma Pred revolucijo (Prima della rivoluzione, 1964) in Konformist (Il conformista, 1970), ki sta jasno dala vedeti, da se je Bertolucci zavezal radikalni levičarski politiki. Pozneje je pripomnil: “Živel sem v nekih sanjah o komunizmu.”


V svoji karieri je nanizal več uspešnih filmov, največ pozornosti pa je nedvomno vzbudil z erotičnim filmom Zadnji tango v Parizu (Ultimo tango a Parigi, 1972), v katerem sta zaigrala takrat 48-letni Marlon Brando in 19-letna Maria Schenider. Film je bil nekaj časa zaradi nazorne erotike in scene z analnim posilstvom v Italiji prepovedan. Leta 2016 se je pojavil 3 leta star videoposnetek, v naj bi Bertolucci priznal, da z Brandonom igralke Marie Schneider o zloglasni sceni ‘z maslom’ nista v celoti obvestila, saj naj bi si režiser želel, da bi bila njena reakcija “reakcija dekleta in ne reakcija igralke”.
Bernardo Bertolucci je bil več kot zadnjih 10 let priklenjen na voziček. Leta 1978 se je poročil s filmsko ustvarjalko Clare Peploe in z njo ostal do svoje smrti. Otrok nista imela.

Najboljši filmi Bernarda Bertoluccija

Zadnji tango v Parizu (Ultimo tango a Parigi, 1972)


Mlada Parižanka spozna ameriška poslovneža srednjih let, ki od nje zahteva, da nujno skrivno razmerje temelji le na seksu.

Zadnji kitajski cesar (The Last Emperor, 1987)


Epska britansko-italijanska biografska drama o življenju Puyija, zadnjega kitajskega cesarja.

Konformist (Il conformista, 1970)


Italijan brez hrbtenice postane fašist in se odpravi v tujino, da pripravi atentat na svojega starega učitelja, ki je zdaj politični disident.

Sanjači (The Dreamers, 2003)


Mladi ameriški študent leta 1968, v času študentskih vstaj, študira v Parizu in se zaplete v razmerje z bratom in sestro.

Plešem sama (Stealing Beauty, 1996)


Po tem, ko njena mama naredi samomor, mlada ženska potuje v Italijo, da bi našla ljubezen, resnico in globljo povezavo sama s sabo.

1900 (Novecento, 1976)


Epska pripoved o bitki med razredi v Italiji v 20. stoletju skozi oči dveh prijateljev iz otroštva, ki sta danes vsak na svoji strani.

Oblegani (L’assedio, 1998)


Medtem ko je v izgnanstvu v Italiji, Afričanka poskuša najti pot nazaj domov in osvoboditi moža. A edini, ki ji lahko pomaga, je vanjo zaljubljen.

Čaj v Sahari (The Sheltering Sky, 1990)


Ameriški par potuje v tujino, da bi obudil svoje razmerje. A ko se potovanje nadaljuje, njun poskus, da bi obudila, kar sta nekoč imela, postaja vedno manj smiseln.

Mali Buda (Little Buddha, 1993)


Po smrti lame Dorje tibetanski menihi najdejo tri dečke, dva Nepalca in Američana, ki bi lahko bili reinkarnacija njihovega velikega učitelja.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!