Foto: Catkin/Pixabay

Brez panike: kako varno odstraniti klopa?

Kako varno odstraniti klopa in na kaj moramo biti pozorni?

Zadnjič posodobljeno: :

Se sprašujete, kako varno odstraniti klopa? Samo brez panike, predstavljamo vam dva preprosta koraka za varno odstranjevanje klopov iz kože.

Klopi so zajedavci, ki spadajo v skupino členonožcev iz reda Acari in so najbolj aktivni v maju in juniju. Če jih s kože posameznika ne odstranimo pravočasno, lahko povzročijo resne bolezni, kot sta encefalitis ali lymsko boreliozo. Kako se torej zaščiti pred negativnimi posledicami in kako varno odstraniti klopa?

S prihodom toplejšega vremena vedno več časa preživimo na prostem, v gozdovih, travnikih in na drugih travnatih površinah. Bivanje v naravi je sicer odličen način za sprostitev od vsakodnevnega stresa, vendar pa ta skriva pasti, ki so lahko škodljive za naše zdravje. Klopi imajo najraje vlažna mesta, zato po preživljanju časa v naravi posebno pozornost namenite tistim delom telesa, ki zadržujejo vlago, kot so pazduhe, dimlje, koža trebuha in za ušesom. Vendar ne pozabite, da se lahko klop po telesu “sprehaja” tudi do do šest ur, preden se zarije v kožo.

Najpomembnejše je samopregledovanje

Pred odhodom v naravo je treba uporabiti specializirana sredstva za odganjanje klopov, po bivanju na prostem pa je priporočljivo tuširanje in podroben pregled las in kože celotnega telesa. Kot že omenjeno, bodite posebno pozorni na mesta, ki zadržujejo vlago (pazduhe, dimlje, koža trebuha in za ušesom). Če najdete klopa v svoji koži ali v koži svojih otrok, ne paničarite, ampak se poslužite spodaj opisanega postopka odstranjevanja klopov.

Najpomembnejše je samopregledovanje!
Foto: Kamaji Ogino/Pexels

Kako varno odstraniti klopa: dva enostavna koraka za odstranjevanje klopov

1. Vzemite pinceto, ki ste jo razkužili z antiseptikom, in pojdite z njo čimbližje koži (vodoravno, nikar navpično!), da klopa primete za “glavo”.

Čeprav lahko uporabite tudi klasično pinceto, boste v lekarni našli posebne pincete, s katerimi klopa lažje odstranite iz kože.

2. Pinceto obračajte v nasprotni smeri urnega kazalca, dokler ne odstranite celotnega klopa.

Bodite potrpežljivi, saj lahko celoten postopek traja do 10 minut.

Po odstranitvi klopa razkužite mesto ugriza, nanj nalepite obliž in preverite, ali opazite kakršne koli spremembe na koži.  Če v koži ostane delček klopa, bo v večini primerov iz kože prišel sam. V primeru izjemno redkih lokalnih okužb na mestu pika ali pojava zgodnjih simptomov borelioze, je treba pomoč poiskati predvsem pri svojem zdravniku, ki bo odločil o nadaljnji napotitvi k infektologu.

Tukaj najdete smernice NIJZ za zaščito pred klopi.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!