Srečni ljudje imajo pogosto višjo plačo in so manj časa odsotni z dela

Dobro življenje je srečno življenje!

Foto: Mateus Campos Felipe / Unsplash

Mnogi verjamejo, da bodo srečni, ko bodo zaradi trdega dela postali uspešni, ali je temu res tako? Znanstveniki pravijo, da je uspeh pogosto odvisen od občutka sreče, torej - navdušenje, veselje in vedrina je tisto, kar spodbuja uspeh na delovnem mestu.

Srečni ljudje so bolj zadovoljni s svojim delom in prejemajo več podpore sodelavcev in boljše ocene uspešnosti nadrejenih.

Strokovnjaki pravijo, da takšni ljudje pustijo boljši vtis in s tem nezavedno vplivajo na to, kako jih ljudje gledajo in doživljajo – bolj srečni kot so – boljši vtis pustijo.

Neka študija je ocenjevala produktivnost zavarovalnih agentov in izkazalo se je, da bolj, ko so bili pozitivni, bolj uspešni so bili. Prodali so kar do 37 odstotkov več zavarovalnih polic, kot manj pozitivni sodelavci.

Izkazalo se je tudi, da imajo srečni zaposleni boljši dohodek, manj odsotnosti z dela in niso nagnjeni k odpovedi, kakor tisti, ki se na delovnem mestu počutijo nesrečne.

Pozitivnost in sreča na delovnem mestu, sta ključ do uspeha. Foto: Keren Levand / Unsplash

Druga študija je pokazala, da je bolj verjetno, da bodo srečni 18-letniki hitreje našli službo in se ukvarjali s prestižnejšimi in bolj zadovoljivimi službami, kakor drugi.

Kaj je na prvem mestu – sreča ali uspeh?

Strokovnjaki priznavajo, da je na koncu dejansko težko odgovoriti na vprašanje – kaj je na prvem mestu, sreča ali uspeh?

Na primer, nekateri zelo znani in uspešni ljudje niso bili veseli in optimistični. Zgodovina kaže, da lahko tudi depresivni posamezniki, kot sta Abraham Lincoln in Winston Churchill, dosežejo neverjetne podvige.

Tako negativna kot pozitivna čustva so prilagodljiva situacijam. Je čas, ko ste žalostni, in čas, ko ste srečni. Vse to so običajna in sprejemljiva človeška čustva, ki le še enkrat potrjujejo, da smo vsi samo ljudje s čustvi.

Filozof Bertrand Russell je leta 1951 dejal nekaj, kar lahko to temo strne v dva stavka: “Dobro življenje, kakršno si predstavljam, je srečno življenje. Ampak mislim, da če boste dobri, boste srečni. Mislim, da če boš srečen, boš v redu.”

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!