fbpx

Čas se je ustavil pred 33 leti: srhljive fotografije Černobila (2018)

Maska v eni izmed šol v Pripjatu

Pripjat je mesto duhov je kraj, v katerem veljajo stroga pravila za tiste, ki si ga želijo ogledati na lastne oči – umetnica Ana Dumitru ga je obiskala in posnela te fotografije, ki so videti, kot da se je čas ustavil pred 33 leti.

Letos beležimo 33 let od nesreče v Černobilu, ki je danes naseljen zgolj z delavci še delujoče elektrarne.

Za tiste, ki si želijo ogledati Černobil, veljalo zelo stroga pravila – kot opisuje umetnica Ana Dumitru, ki si je Černobil ogledala na lastne oči, se ne smete ničesar dotikati, nositi morate masko, ni vam dovoljeno piti vode ali jesti hrane s tega območja, nositi morate škornje, dolge hlače in majico z dolgimi rokavi. In najbolj pomembno: ne smete vstopati v stavbe, ker so v fazi razpadanja in se lahko zrušijo ali pa se lahko poškodujete na sesedajočih se stvareh.

Ana piše, da dobite ob pogledu na Černobil občutek, da se je čas ustavil pred 33 leti. Skoraj vse je nedotaknjeno, človek pa se začne zavedati, kako majhen in krhek je, saj v vsakem trenutku lahko umre ali pa mora začeti znova samo z oblačili, ki jih ima na sebi. Kako se je čas ustavil, si oglejte v galeriji slik

Galerija: Černobil 2018

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!