fbpx

Pozor, ti podatki niso za splet: fotografije, ki ne sodijo na družabna omrežja

Foto: envato

Številni nimajo nikakršnih zadržkov, pri deljenju intimnih družinskih trenutkov in osebnih podatkov na spletu, a pozor, obstajajo fotografije, ki ne sodijo na družabna omrežja. V nasprotnem primeru se lahko vaši odnosi, identiteta ali služba znajdejo na tankem ledu.

To so fotografije, ki ne sodijo na družabna omrežja.

Letalska vozovnica

Hvalisanje na račun prihajajočega potovanja se vam lahko vrne kot bumerang. Sploh če delite letalsko vozovnico. Po besedah Briana Krebsa, avtorja in ustanovitelja Krebsonsecurity.com, ki je specializirano za raziskovanje kibernetskega kriminala in računalniške varnosti, bi s tem lahko ogrozili svojo varnost.

Z le nekaj spretnosti lahko hekerji dostopajo do vaših letalskih milj, telefonske številke, datuma rojstva in celo podatkov o potnem listu. Na podlagi številke rezervacije lahko kriminalci tudi ugotovijo, kdaj odidete in se vrnete. To seveda ni dobrodošlo, z izjemo če želite imeti med svojo odsotnostjo doma obiskovalce, ki bodo pošteno »pospravili« po hiši.

Foto: Unsplash/ Nicole Geri

Denar

Verjetno ni potrebno dodatno omenjati, da ne objavljate plač, kreditnih kartic in svežnjev denarja, ne le zato, ker s tem kažete svoj slab okus, temveč s tem tudi povečate možnost, da vas oropajo. Prav tako pazite tudi, da ne razkrivate podatkov o svoji banki in transakcijah.

Zmagovalna srečka za loto

Če imate srečo, da zmagate na loteriji, bodite dovolj pametni, da se ne hvalite. Če se želijo potruditi, lahko kriminalci ponovijo črtno kodo, ki jo je mogoče optično prebrati, in ukradejo vaše dobitke.

Foto: Unsplash/ Eric Mclean

Rojstni list

Objava identifikacijskih podatkov na družbenih omrežjih je enakovredna izgubi. Medtem ko se posnetek rojstnega lista vašega dojenčka morda zdi kot čudovita napoved velike življenjske spremembe, lahko vašega otaoka izpostavi nevarnosti kraje identitete. Glede na Identity Theft Resource Center bi lahko prišlo, v kolikor bi ta dokument padel v roke neznancu, prišlo do trajne škode. Rojstni list velja za “temelji identifikacijskega dokumenta”, ki je bistvenega pomena pri pridobivanju potnega lista, osebne izkaznice itd.

Foto: Unsplash/ Nathan Dumlao

Otroci

Objavljanje fotografij nasmejanih otroških obrazov se morda zdi povsem nedolžno, vendar je bolje, da dvakrat premislite, preden objavite fotografije mladoletnikov na družabnih omrežjih. Po poročanju Lawyers.com se zakonodaja o fotografiranju in snemanju otrok spreminja, sploh pa se lahko znajdete na tankem ledu, v kolikor so na fotografiji tudi tuji otroci.

Strokovnjaki svarijo, da starši svoje otroke z objavljanjem fotografij nenamerno izpostavljajo tveganju hekerskih vdorov, prepoznavi obraza, pedofilije in drugim spletnim grožnjam. Konec koncev, družabna omrežja ne poznajo zasebnosti.

Fotografije ponočevanja

Pravilo, ki si ga velja zapomniti je, da na spletu nikoli ne objaviti ničesar, za kar ne želite, da vidi vaš potencialni delodajalec. Slika s pivom v roki ni tako problematična, zato pa fotografije, na katerih ste opazno vinjeni, ne naredijo dobrega prvega vtisa. Že ena takšna, lahko uniči vaše možnosti za novo službo. Delodajalci pa skoraj zagotovo ne bodo tolerirali fotografij ali omembe prepovedanih drog in rasnih žaljivk.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.