fbpx

CES 2015: Gogoro Smartscooter – električni skuter

Gogoro - električni skuter

Tajvansko zagonsko podjetje Gogoro prinaša alternativo ne samo fosilnim gorivom, pač pa tudi svetu vozil na alternativni pogon, saj njihov električni Smartscooter ponuja drugačno rešitev napajanja. Nič več polnjenja baterije, le menjava prazne na bencinski črpalki s kioskom GoStation.

Velika cokla električnih vozil je predvsem časovno potratno polnjenje baterije, kar je voda na mlin vozilom na fosilna goriva. A z Gogoro Smartscooterjem, ki v sapi pokrije približni 100 kilometrov in sicer je električni skuter, se zna to spremeniti, saj ga ne bomo polnili prek polnilnih postaj ali gospodinjskih vtičnic in tudi ne izgubljali dragocenega časa, ki je neobnovljiv vir tako kot nafta. In obojega nam zmanjkuje, zato je bilo treba poiskati rešitev. Gogoru je to uspelo.

Bateriji se nahajata pod sedežem.
Bateriji se nahajata pod sedežem.

Skuter za urbano okolje namreč uporablja sistem menjave prazne baterije za polno in ne polnjenja. Podjetje namerava zato v večjih mestih vzpostaviti mrežo kioskov GoStations (baterije so razvili skupaj s Panasonicom), ki jih bodo gostilne bencinske črpalke. Po menjavi se bodo prazne v čakanju na novega gostitelja v miru polnile.

PREBERITE ŠE: Tesla Roadster 3.0 – električni ”maratonec”, ki zmore 640 kilometrov z enim polnjenjem


Končna hitrost Smartscooterja naj bi se približala 100 km/h (podobno kot npr. zmore Vespa 946), kar pomeni, da se ne bo imel težav kosati z bencinskimi brati. 4,2 sekunde do 50 km/h pa priča, da je tudi zelo živahen. V kombinaciji s futurističnim dizajnom (opremljen z LED lučmi; vgrajenim vmesnikom Bluetooth, ki omogoča, da marsikaj storimo kar preko pametnega telefona; brez ključa, le z belim gumbom; možnost izbire zvoka za vžig, izklop, smernike, ipd.) in elegantnimi linijami, bo zato osvojil marsikatero motoristično srce. In če zadnja leta cveti t.i. ekonomija delitve (”sharing economy”, npr. sistem Bicikelj), ni razloga, da ne bi zaživel tudi baterijski ekosistem (”battery sharing ecosystem”), ko svoj sistem vidijo snovalci Smartscooterja.

Dodatne Informacije

Več informacij:
www.gogoro.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!