fbpx

ChatGPT bo dobil dostop do interneta & Microsoft Bingovo iskalno moč: to bo izjemna revolucija v svetu AI pogovorov

Microsoft in OpenAI združujeta moči

ChatGPT
Foto: Emiliani Vittoriosi / ChatGPT

Ste se kdaj spraševali, kako bi bilo, če bi vaš AI pogovorni model lahko dostopal do najnovejših informacij z interneta v realnem času? To ni več stvar znanstvene fantastike. Microsoft je pravkar razkril, da bodo podatki iz Bingovega iskalnika kmalu na voljo v svoji AI pogovorni platformi, ChatGPT. To pomeni, da boste lahko ChatGPT izprašali o aktualnih informacijah in o njih dobili tudi svoje mnenje. Trenutna omejitev po mnenju uredništva že danes ni bila tehnološke narave. Temveč le faza uvajanja nove tehnologije.

Microsoft je na svoji konferenci za razvijalce Microsoft Build, ki je potekala v torek v Seattlu, napovedal, da bo OpenAI za izboljšanje svojega pogovornega modela ChatGPT uporabljal podatke iz Bingovega iskalnika. To bo uporabnikom omogočilo pridobivanje najnovejših informacij v realnem času.

ChatGPT bo dobil dostop do svetovnega spleta

Yusuf Mehdi, vodja trženja Microsoftovih potrošniških izdelkov, je pojasnil, da bo to omogočilo ChatGPT, da “utemelji odgovore”. Ne samo, da bo to izboljšalo relevantnost odgovorov, ampak jih bo naredilo tudi bolj aktualne. Mehdi je dodal, da bo ChatGPT zdaj lahko uporabljal tudi citate, kar pomeni, da bo lahko ob odgovorih navedel povezave do virov, kjer bi uporabniki lahko izvedeli več.

To ni prvič, da je ChatGPT imel možnost dostopa do interneta. V marcu so naročniki na ChatGPT Plus dobili možnost uporabe “eksperimentalnega modela”, ki je lahko dostopal do Binga za iskanje bolj aktualnih informacij kot prej. Ta sprememba takrat ni bila razkrita. ChatGPT Plus se je pojavil prej letos in stane naročnike 20 dolarjev na mesec (približno 18 evrov).

ChatGPT z dostopom do spleta le za naročnike ChatGPT Plus

Zaenkrat bodo novo verzijo ChatGPT z Bingom lahko uporabljali samo člani ChatGPT Plus. Microsoft pa je napovedal, da bo ta funkcija na koncu na voljo tudi uporabnikom brezplačne različice. Trenutno brezplačna različica črpa podatke samo iz obdobja pred septembrom 2021. Uporabniki brezplačnega izdelka bodo morali za povezavo Binga z ChatGPT omogočiti vtičnik.

ChatGPT Plus
Foto: Emiliano Vittoriosi / Unsplash

Microsoft je AI tehnologijo že vgradil v svoj iskalnik Bing in spletni brskalnik Edge. Ob tem so tudi napovedali, da bodo vgrajeno AI pogovorno vmesnik v Windows, njihov najpomembnejši programski izdelek. Orodje, imenovano Windows Copilot, bodo začeli testirati junija. Med drugim bo omogočalo povzemanje dokumentov, predlaganje glasbe, nudenje tehnične podpore za vaš računalnik in odgovarjanje na vprašanja, ki bi jih morda zastavili iskalniku ali AI pogovornemu botu.

Praktičen primer: Recimo, da želite vedeti, kakšno je trenutno vreme v Londonu. Z uporabo Bingovih podatkov bi ChatGPT Plus lahko v realnem času poiskal najnovejše informacije o vremenu v Londonu in vam jih posredoval. Če bi želeli izvedeti več, bi vam lahko ponudil povezavo do vira teh informacij. Oziroma bo lahko sestavil novo informacijo iz več virov spleta.

Kot pravi pregovor: “Znanje je moč.” Z najnovejšo potezo Microsofta se zdi, da je AI na dobri poti, da postane še močnejši in bolj uporaben.

Zdi se, da je prihodnost tukaj. Z združitvijo moči Binga in ChatGPT se obeta nova doba AI pogovorov. Čeprav je ta funkcionalnost zaenkrat na voljo samo za naročnike ChatGPT Plus, lahko upamo, da bo kmalu na voljo za vse. S tem korakom se zdi, da je AI na dobri poti, da postane resnično uporabna in pomembna orodja v našem vsakdanjem življenju.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.