fbpx

Razkrit Aston Martin DB12: klasika avtomobilizma z 671 konji, ki drvijo do 325 km/h!

Aston Martin DB12

Foto: Aston Martin

Danes britanski proizvajalec razkriva povsem novi Aston Martin DB12, ki zaznamuje novo obdobje za avtomobilsko hišo z znatno več moči, boljšo dinamiko in še višjo stopnjo udobja v notranjosti.

Aston Martin je tako ponosen na svoj novi izdelek – Aston Martin DB12, da ga opisuje kot prvi super tourer na svetu in “najpopolnejši in najbolj dovršen DB model” v zgodovini podjetja. Toda, da takoj odgovorimo na vaše največje vprašanje – ne, o V12 moči zaenkrat ni govora. Novo optimiziran je namreč twin-turbo 4.0-litrski V8, izvirajoč iz Mercedes-AMG. Ta pa sedaj zagotavlja precej več moči kot prej, zaradi česar je DB12 še močnejši od DB11 V12.

Foto: Aston Martin
Foto: Aston Martin
V tej novi različici osemvaljni motor proizvaja 671 konjskih moči pri 6.000 vrtljajih na minuto in 800 Nm navora med 2.750 in 6.000 vrtljaji na minuto. To predstavlja povečanje za več kot 30 odstotkov v primerjavi s svojim V8 predhodnikom in 41 KM več kot DB11 AMR z nadgrajenim 5.2-litrskim V12. Novi kupe doseže pospešek od 0 do 100 km/h (približno 62 mph) v samo 3,5 sekunde in največjo hitrost 325 km/h.

Aston Martin navaja, da je opravil več pomembnih revizij na motorju V8, da bi bil bolj sposoben kot prej. Sem spadajo modificirani profili odmičnih gredi, optimizirane stopnje stiskanja, večji premer turbo polnilnikov in izboljšano hlajenje, zahvaljujoč popolnoma prenovljenemu sistemu za hlajenje z dvema dodatnima pomožnima hladilnikoma na vrhu glavnega radiatorja. Aston Martin DB12 je tudi prvi model DB, ki ima elektronski zadnji diferencial, ki se lahko v samo nekaj milisekundah prenese iz popolnoma zaklenjenega v popolnoma odprto stanje. Ta motor V8 se povezuje z osemstopenjskim avtomatskim menjalnikom.

Vsa ta moč zahteva vzmetenje, ki se lahko spopade z povečanimi silami, zato Aston Martin uvaja svoje naslednje generacije prilagodljivih blažilnikov in togejše stabilizacijske palice. Na voljo so trije načini vožnje – GT, Sport in Sport+, s stopnjevano odzivnostjo in trdoto. V najbolj zadržanem načinu in udobne načinu, pravi proizvajalec, je vožnja udobna in nudi “sublimno, a hkrati agilno križarjenje”.


Ko gre za dizajn, Aston Martin DB12 prinaša prepoznaven, a popolnoma prenovljen slog. Prednji del dominira ogromna rešetka, obkrožena z novimi LED žarometi. Nad rešetko je najnovejša izvedba emblema Aston Martin, pod njo pa je popolnoma preoblikovan sprednji razdelilec. Avto stoji na standardnih 21-palčnih kolesih, ki skrivajo lite železne 400-milimetrske sprednje diske in 360-milimetrske zadnje diske. Brezokvirna stranska ogledala in potopne kljuke za vrata prispevajo k bolj elegantnemu dizajnu in nižjemu koeficientu zračnega upora.


Eno od vrhuncev v notranjosti – poleg ogromne voznikove središčne konzole in najfinejšega usnja Alcantara – predstavlja povsem novi infotainment sistem, ki so ga v celoti zasnovali in razvili v Aston Martinu. Podpira brezžično povezljivost z Apple CarPlay in Android Auto, nov sistem navigacije z online povezljivostjo in 3D kartiranjem, aplikacijo za mobilne naprave in posodobitve preko zraka.
Aston Martin bo začel z dobavami novega DB12 v tretjem četrtletju tega leta. Podrobnosti o cenah pričakujemo bližje datumu prodaje.

Dodatne Informacije

astonmartin.com

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.