fbpx

ChatGPT od danes dalje šepeta kot Scarlett Johansson v filmu Ona: je to digitalna zapeljivka ali pameten manipulator

Zakaj se zdi, da ključni potencial še vedno ostaja zaklenjen?

ChatGPT
Foto: Warner Bross / film HER

OpenAI je z najavo glasovnih nadgradenj za ChatGPT, ki spominjajo na film "Ona", postregel z vizijo AI asistenta prihodnosti. A medtem ko tehnologija napreduje, se poraja vprašanje, ali se namerno omejuje njene prave zmožnosti.

Kako blizu smo temu, da nas bo tehnologija resnično razumela? OpenAI z novo nadgradnjo ChatGPT obljublja pravo interaktivno doživetje, a tisti, ki ga uporabljamo vsakodnevno, vemo, da je potencial še vedno neizkoriščen. Ali OpenAI ustvarja orodje prihodnosti ali pa le zavestno zadržuje ključ do pravega AI preboja?

V ponedeljek je OpenAI z izjemno demonstracijo predstavil novo funkcijo svojega glasovnega asistenta, ki ne le da odziva na človeški govor, temveč zna brati tudi človeška čustva in prevajati govorjene besede v realnem času. Zmožnost, da AI prekineš med govorom in nadaljuje brez ponovnega spodbujanja, zveni revolucionarno, saj dodaja novo dimenzijo interaktivnosti med človekom in strojem. To približevanje liku, ki ga je v filmu “Ona” igrala Scarlett Johansson, ni naključje — je odraz prizadevanj OpenAI, da bi umetna inteligenca postala bolj človeška.


Vendar, kot vsakodnevni uporabniki ChatGPT vemo, da kljub navideznemu napredku, še vedno obstajajo ovire, ki preprečujejo, da bi AI resnično razvil svoj polni potencial. Od nekonsistentnosti v odgovorih do nelogičnih napak, ki onemogočajo avtomatizacijo brez človeškega nadzora, se zdi, da je veliko njegovih sposobnosti namerno omejenih. Zakaj bi OpenAI, ki ima tehnično znanje in kapacitete, zadrževal razvoj tako naprednega orodja?

V Severni Ameriki že nekaj časa uporabniki ChatGPT lahko izkoristijo funkcijo “Spomin”, ki si zapomni vse, kar mu naročiš. To bi lahko pomenilo prelom v interakciji z AI, saj ga lahko naučiš, kako naj te naslavlja in se odziva glede na tvoje preference. A kljub temu se zdi, da ChatGPT živi v vicah — med obljubljeno uporabnostjo in dejansko neuporabnostjo. Da bi bil vsaj delno funkcionalen, je potrebno uporabiti vrsto zunanjih aplikacij, kar postavlja pod vprašaj samostojnost in neodvisnost tega orodja.


Ena izmed najbolj frustrirajočih omejitev v uporabi ChatGPT je, da kljub razpoložljivosti funkcije “Spomin” v glavnih modelih, customGPTs — prilagojeni modeli za specifične namene — še vedno nimajo te zmogljivosti. To pomeni, da vsak customGPT deluje v vakuumu, brez zmožnosti učenja ali prilagajanja na podlagi preteklih interakcij. Ta omejitev močno zmanjšuje njihovo uporabnost in avtonomijo, saj ne morejo zgraditi kontinuiranega znanja ali slediti dolgoročnim trendom v dialogu. Še več, brez spomina, customGPT ne more prilagajati svojih odzivov na individualne potrebe in preference uporabnikov, kar je ključnega pomena za ustvarjanje resnično personalizirane in učinkovite AI izkušnje. Ironično, medtem ko OpenAI napreduje v glasovni in vizualni tehnologiji, ključna funkcionalnost, ki bi customGPTs transformirala v močna orodja, ostaja nedosegljiva, kar pusti uporabnike in razvijalce v stanju pričakovanja in stalne želje po večji funkcionalnosti.

Največji izziv, s katerim se sooča razvoj ChatGPT, ni le tehnološki, temveč tudi praktične narave: multimodalna uporabnost oziroma, po domače, povezljivost z drugimi aplikacijami. V idealnem svetu bi ChatGPT lahko brez težav dostopal do vašega koledarja, samodejno prestavljal sestanke ali jih dodajal, celo telefoniral v vašem imenu, da sporoči zamudo. Trenutno pa se zdi, da je ta stopnja integracije še daleč stran. Kljub temu, da ChatGPT zdaj lahko “vidi”, “sliši” in celo zazna naša čustva, ostaja vprašanje, ali so te zmožnosti res korak naprej ali le impresivni, a v osnovi neuporabni triki. Čeprav OpenAI s svojimi inovacijami vzbuja občudovanje, pogosto daje občutek, da nas razvijalci le dražijo s potencialom AI, medtem ko ključne funkcionalnosti, ki bi resnično povečale uporabnost ChatGPT, ostajajo zaklenjene za varnostnimi in etičnimi zapahi, ki upočasnjujejo resničen napredek v interakciji človek-stroj.


V prihodnosti se zdi, da bo ChatGPT postal stalnica na naših napravah, deloma zaradi svoje integracije z različnimi sistemi preko aplikacij, kar je že nakazano z nedavno predstavljeno desktop aplikacijo. Ta aplikacija je obetaven korak k izpolnitvi dolgoročnih pričakovanj, ki jih imamo od umetne inteligence: opravljanje določenih nalog avtomatsko ali pol-avtomatsko. Na primer, aplikacija bi lahko samodejno presojala, kateri e-poštni sporočila so ključna, ali pa vas opozarjala na prometne zastoje na vaši poti. Ta zmožnost ChatGPT-a, da deluje kot proaktivni pomočnik, ki anticipira in reagira na potrebe uporabnika, odpira vrata za številne praktične uporabe v vsakdanjem življenju, kjer bo AI lahko služil kot ključni posrednik med kompleksnostjo digitalnega sveta in našimi vsakodnevnimi potrebami.

Morda OpenAI resnično želi, da bi bil ChatGPT vsestranski in zanimiv sogovornik, vendar se zdi, da to služi bolj kot prikrivanje resničnih omejitev, s katerimi se sooča razvoj AI. Medtem ko lahko najnovejša nadgradnja deluje impresivno, pravi test bo, ali bo OpenAI kdaj odprl vrata do polnega potenciala ChatGPT, ali pa bomo še naprej priča tehnološki “igri prestolov”, kjer se prava moč skriva za zaveso varnostnih in etičnih vprašanj.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.