5 presenetljivih koristi risanja
V zraku · buzz buzz

Kot otroci rišemo vsi – ne glede na spol, kulturo, vero in barvo kože. Risanje je nekaj, kar med drugim sodeluje pri našem razvoju. Zakaj z naraščujočo starostjo riše vedno manj posameznikov, je težko vprašanje. Ne glede na to, kakšen je razlog za to, pa je nekaj jasno: risanje se izplača tudi v starejših letih. Zakaj? Med drugim zaradi teh 5 presenetljivih koristi risanja.

To je 5 presenetljivih koristi risanja. Da izboljšaš te lastnosti ni potrebno, da si Picasso – zgolj prijeti moraš za čopič in se prepustiti procesu ustvarjanja.

Izboljšan spomin

Glede na določene študije risanje izboljšuje spomin. Kako? Raziskovalci ugibajo, da risanje pripomore k integraciji semantičnih, vizualnih in motoričnih informacij. Več si lahko preberete v originalnem članku, ki ga najdete tukaj.

Boljša koordinacija fine motorike

Pri risanju moramo ves čas uporabljati koordinacijo med očesmo in roko. Poleg tega risanje zahteva tudi razvijanje fine motorike (drobnih in natačnih gibov).

Boljše komunikacijske sposobnosti

Izražanje skozi risanje zahteva, da se preko simbolov, ki jih uporabljamo manjkrat kot običajni jezik, domislimo neke sporočilnosti.

Boljše reševanje problemov

Čečkanje, ki je ena izmed začetnih stopenj pri razvijanju otroške risbe, morda pomaga pri izboljšanju posameznikovih sposobnosti za reševanje problemov. Prosto čečkanje po papirju je pogosto povezano z nekim stanjem zamaknjenosti, v katerem smo precej sproščeni. V takšnem stanju je tudi lažje priti do uvidov rešitev (tako imenovan »Eureka moment«).

Sproščanje

Tako risanje, kot čečkanje, sproščata. To so pokazale tudi študije. Ta je na primer uggotovila, da čečkanje znižuje krvni pritisk. Pri tem ne igra nobene vloge to, kako dobri smo v risanju.


Valentinovo: 10 daril, ki si jih ženska resnično želi Valentinovo: 10 daril, ki si jih ženska resnično želi shutterstock_323578628 10 ženskih imen, ki se jim moški ne morejo upreti neighbors-1 10 stvari, ki vam jih sosedi nikoli ne bodo povedali po resnici Florence Foster Jenkins Meryl Streep Znanost ugotavlja: če ne boste izstopili iz svoje cone udobja, se ne boste nič naučili