Yugo
Utrip mesta · mobilno

Le kdo ne pozna legendarnega modela Yugo (sprva Jugo), ki so ga skoraj štiri desetletja izdelovali v tovarni Crvena Zastava v Kragujevcu? Nekoč je bil ponos jugoslovanske avtomobilske industrije, danes pa se iz vozila, ki ga je zrisal Giorgetto Giugiaro, tarča posmeha. Nedavno si ga je pošteno privoščil ameriški novinar Doug DeMuro. Mu date prav?

Kdo se ne spomni Yuga? Čeprav je Yugo že zdavnaj izginil z naših cest, pa je vozilo, sprva označeno kot model 102, del kolektivne zavesti Slovencev.

Prvega so davnega leta 1977 najprej podarili Titu, nekoč paradni konj jugoslovanske avtomobilske industrije, ki so ga v 80. letih vpeljali tudi na ameriški trg, je pozneje postal tarča posmeha in reden gost seznamov najslabših avtomobilov vseh časov.

PREBERITE ŠE: Za zbiratelje: Aston Martin Vantage Red Bull Racing Edition

Nedavno ga je na sramotilni steber (pranger) postavil tudi ameriški novinar Doug DeMuro (glej zgoraj), ki mu v svojih kritikah ni prav nič prizanašal. Znesel se je nad njegovo (ne)zanesljivostjo, šibkim motorjem, nedodelano notranjostjo, pomanjkanjem osnovne opreme itd. V nadaljevanju si lahko ogledate še hvalospev Yugotu.

Hvalospev Yugu:

Jeremy Clarkson o Yugu:


Range Rover Velar Range Rover Velar – avantgardni športni terenec Aston Martin Vantage Red Bull Racing Edition Za zbiratelje: Aston Martin Vantage Red Bull Racing Edition iCar iCar: Applovi izdelki kot avtomobili Leteči motocikel BMW BMW in Lego sta izdelala leteči motocikel ·