Ko izgubiš upanje: pusti VSE, kar počneš, in naredi TO stvar
V zraku · buzz buzz

Biti žalosten, potrt, nihilističen in pobit, je človeško stanje, ki je poznano vsakemu – potrebno pa je ločiti med občasnimi in obvladljivimi stiskami ter med resnimi oblikami depresije, bipolarne motnje in drugih stanj, ki ogrožajo posameznikovo življenje. Če ste žalostni daljše časovno obdobje, vas stvari, ki ste se jih sicer veselili, ne zanimajo več, imate težave s spanjem in/ali samomorilne misli, potem morate poiskati strokovno pomoč. Če gre za krajše obdobje žalosti, lahko poskusite svoj svet in misli razširiti z metodo Focus-Wheel.

Metoda Focus-Wheel je postopek, s katero si lahko pomagate pri motivaciji in pa predvsem takrat, ko izgubite upanje. Ko vam življenje prekriža načrte, ko ste zavrnjeni ali se realnost ne sklada z vašimi upi, je povsem razumljivo, da začnete dvomiti vase, včasih pa celo prevprašujete, kaj je smisel vsega skupaj.

Pustite vse, kar počnete, in naredite to stvar:

  1. Vzamite list papirja in na sredini narišite majhen krog. Okoli tega kroga narišite čim večji krog.
  2. Zaprite oči in se umirite. Razmislite, zakaj se tako slabo počutite. Poskusite opredeliti konkretno stvar, ki vas spravlja v tako slabo razpoloženje. Vas je nekdo zavrnil? Ste kaj naredili narobe? Ste razočarani nad izidom? Imate občutek, da vam primanjkuje nadzora?
  3. Razdelajte, česa si želite in česa si ne želite v zvezi s to izkušnjo/težavo. Torej določite svoje cilje in čemu bi se želeli izogniti. To poskusite združiti v eno kratko poved (npr. Želim dobiti službo).
  4. Odprite oči. Na sredino majhnega kroga zapišite to kratko poved, ki predstavlja vaš cilj/tisto, čemur se želite izogniti.
  5. Okoli majhnega kroga, znotraj večjega kroga, zapišite svoje misli v zvezi s tem ciljem. Kakšne bodo ovire na poti, da ta cilj dosežete? Česa se morate poslužiti? V čem ste že blizu temu cilju? Kdo vam lahko pomaga? Koliko časa boste vztrajali?
  6. Krog si nalepite na vidno mesto. Služil vam bo kot pomoč včakih, ko boste podvomili vase.
Astronaut Aptitude Test: ta TEST ti pove, ali bi lahko postal astronavt Astronaut Aptitude Test: ta Nasin TEST ti pove, ali bi lahko postal astronavt Znanost dokazuje: otroci, ki se igrajo z blatom in peskom, odrastejo močnejši in bolj zdravi Znanost dokazuje: otroci, ki se igrajo z blatom in peskom, odrastejo močnejši in bolj zdravi Minilo je 50 let od pristanka na Luni: tega gotovo ne veš o Neilu Armstrongu Minilo je 50 let od pristanka na Luni: tega o Neilu Armstrongu gotovo ne veš carly-rae-hobbins-zNHOIzjJiyA-unsplash Njihova ljubezen je večna: 3 astrološki pari, ki se bodo skupaj postarali