V zraku · buzz buzz

Olimpijske igre v Sočiju so njegove šeste, star je 55 let, je fotograf, pop zvezda in samooklicani princ. Nastopa za Mehiko, čeprav o tej državi nima pojma, le rodil se je tam. In to sploh še niso najbolj bizarna dejstva o neumornem iskalcu pozornosti Hubertusu von Hohenloheju, ki ga je ameriška televizijska hiša NBC že razglasila za najbolj zanimivega olimpijca!

Hubertus von Hohenlohe je mehiški smučar, ki ima neustavljivo željo po zbujanju pozornosti. Zato smo se tudi mi odločili raziskati, zakaj je ta športnik tako priljubljen.

1. Njegovi smučarski dresi so bizarni.
Von Hohenlohe je na zimskih olimpijskih igrah že večkrat nastopil v bizarnih dresih, a letos je presegel samega sebe. Na slalomski tekmi, ki bo potekala 22. februarja, bo namreč nastopil, oblečen v mariachija. Pred tem se je oblekel tudi v dres Desperada in našemil v “občutljiv” paket za pošiljanje pošte. Letos bi rad s svojim Kappa dresom osvojil naziv najlepše oblečenega olimpijca.

2. Nemški princ, ki o Mehiki ve bore malo.
Hubertus sam sebe imenuje tudi princ. Njegovi predniki, dinastija Wurttemberg, so bili namreč ena vladajočih družin v današnji Nemčiji, ki pa je leta 1918 izgubila vso svojo moč. Vseeno pa Von Hohenlohe prihaja iz premožne dužine. Njegov oče, princ Alfonso von Hohenlohe je bil poslovnež, mati, princesa Ira von Fürstenberg, pa potomka družine Agnelli, ki je ustanovila avtomobilsko družbo Fiat.
Von Hohenlohe se je rodil v Mehiki med očetovo službeno potjo, zato ima tudi mehiško državljanstvo, ki ga zdaj s pridom izkorišča. “Moja družina je želela, da ima vsaj eden od nas mehiško državljanstvo. Tako je padla odločitev, da se jaz rodim v Mehiki”, opisuje Hubertus, ki je odraščal v Španiji, Italiji in Avstriji, Mehiko pa malce bolje spoznal šele, ko je šel tja snemati svoj dokumentarec.

3. Fotograf, ki rad fotografira samega sebe.
Smučar je leta 2005 organiziral celo fotografsko razstavo, imenovano “It’s me!” (To sem jaz!), kjer se je na vsaki fotografiji prikazal le on. Sicer pa je fotografiral tudi Milkino kampanjo Milka Alpine Beauty, v kateri so znane smučarke, med njimi tudi Tina Maze, osveščale o pomembnosti ohranjanja ogroženih rastlinskih vrst v Alpah.

4. Je pop zvezda.
Ker smučanje in fotografija nista dovolj, se je Hubertus podal še v pevske vode in nastopal pod vzdevki “Royal Disaster” in “Andy Himalaya”. Pod slednjim je v Evropi izdal osem albumov.

5. Je najstarejši olimpijec na letošnjih olimpijskih igrah.
Snežni princ” je v začetku febraurja dopolnil 55 let in je najstarejši olimpijec na igrah, isti naziv pa je nosil že leta 2010 v Vancouvru. Najstarejši udeleženec zimskih olimpijskih iger vseh časov je sicer Šved Carl August Kronlund, ki je leta 1924 pri 58. letih v curlingu osvojil srebro.
Naziva najstarejšega olimpijca si von Hohenlohe ne želi, zato napoveduje, da so letošnje igre njegove zadnje. A iste besede smo od njega slišali že pred štirimi leti. “Morda se bom preizkusil še v curlingu in se udeležil še kakšne olimpijade …” je von Hohenlohe vseeno namignil, da se dokončno še ni odločil.

6. Visoke uvrstitve ne pričakuje.
“Pravzaprav ne vem, zakaj še vedno tekmujem s svetovno elito”, razlaga von Hohenlohe. “Zdaj je to postal že preizkus, koliko sploh zmorem”, dodaja. Vseeno pa dodaja, da smuča tudi zato, da “plamen eksotičnih držav na zimskih olimpijskih igrah ne bi ugasnil”.

7. Ustanovil je Smučarsko zvezo Mehike.
Da bi lahko nastopil na olimpijskih igrah v Sarajevu, je princ leta 1981 ustanovil mehiško smučarsko zvezo, ki je vključevala … njega. Kljub temu njegova ambicija nikoli ni bila postati vrhunski smučar. “Nisem hotel biti profesionalec, ampak amater. Zame je smučanje nekakšno gentlemansko tekmovanje, nič več,” pravi. Kasneje mu je prav ta organizacija preprečila, da bi leta 2006 nastopil na zimskih olimpijskih igrah v Torinu, saj enočlanske reprezentance na igre niso želeli pošiljati. So pa to vseeno storili v Vancouvru in letos v Sočiju.

8. Olimpijske igre v Sočiju so njegove šeste.
Princ Hubertus von Hohenlohe je na olimpijskih igrah prvič nastopil leta 1984 v Sarajevu, sledile so igre v Calgaryju (leta 1988), v Albertvillu (leta 1992) in Lillehammerju (leta 1994). Nato se je po 16-letnem premoru leta 2010 vrnil v Vancouver. Najboljšo uvrstitev na olimpijskih igrah je dosegel v Sarajevu, ko je v slalomu zasedel 26. mesto, prav tako v Sarajevu pa je v smuku dosegel rezultat kariere, 38. mesto, ki ga je ponovil le še v Albertvilleju. Njegova najslabša uvrstitev na olimpijskih igrah je bilo 78. mesto v veleslalomu v Vancouvru.

9. Njegova idola sta Warhol in Tomba.
Pravi, da sta ga umetnost in fotografija začela zanimati, ko je spoznal legendarnega Andyja Warhola. Njegov smučarski idol pa je Alberto Tomba, s katerim naj bi bila tudi prijatelja.

Menswear Dog Bi sofinancirali dizajnersko kolekcijo pasjih oblačil? Valentinova filmska noč bo erotična in nostalgična Poligon – prvi kreativni center v Sloveniji 10 tiskanih oglasov lanskega leta, ki ujamejo našo pozornost · · · ·