462412575
V zraku · buzz buzz

Čeprav so moški vse manj aktivni pri gospodinjskih opravilih, se lahko prav mi pohvalimo, da se znajo naše močnejše polovice dobro zavrteti tudi na tem področju.

Mnoge dame se danes sprašujejo, kaj, za vraga, se je zgodilo z moškimi, ki so nekdaj burili domišljijo marsikatere gospodinje, ko so meni nič tebi nič iz kopalnice zavpili, na koliko stopinj morajo dati prati perilo ali kar sami poprijeli za sesalnik. Sodeč po raziskavah, ki jih je Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) opravila v 29 državah po svetu, danes temu ni več tako. Moški so znatno manj v pomoč pri gospodinjenju, vse manj časa pa posvetijo tudi nakupovanju in skrbi za družinske člane, kot to počno ženske. Kar pa je še bolj zaskrbljujoče – vsi skupaj bistveno več časa preživimo na delu ali ga posvetimo športu.

Vendar se rezultati raziskave tu žal še ne končajo. Med drugim so grafikoni pokazali, da največ časa hrani in pijači posvetijo Francozi, kar več kot dve uri oziroma 132 minut, če smo natančni, medtem ko je povprečen čas, ki ga za to porabimo ostali, 89 minut.

In koliko časa porabimo za gospodinjska opravila? V 29 državah, ki so bile pod budnim očesom raziskave, ženske porabimo 168 minut za gospodinjska opravila, moški pa več kot polovico manj– le 74 minut. V povprečju za nakupe porabijo 18 minut, 16 minut pa skrbijo za družino. Drži, da nežnejši spol veliko raje nakupuje – v povprečju 28 minut na dan, družini pa posvetimo 40 minut. In medtem ko me 158 minut dnevno posvetimo plačanemu delu, se moški v službi zadržijo 259 minut.

Če smo še malce bolj natančni: v Koreji in Turčiji moški življenju za štirimi domačimi stenami v povprečju posvetijo le 21 minut na dan, medtem ko Indijci najmanj, le 19 minut. V teh državah so spoštovanja vredne nedvomno ženske, ki breme domačih opravil prevzamejo na svoja pleča – zanje kar 298 minut svojega dnevnega časa porabijo Indijke, v Turčiji 261 minut in v Koreji 138 minut. Seveda so rezultati tudi odraz drugačnega načina življenja in kulture.

Kljub temu si ne smemo pogristi vseh nohtov. Švedi so se izkazali za prave moške, ki v povprečju za domača opravila porabijo 79 minut na dan, ženske pa 95 minut, vsekakor pa gre največja pohvala v Slovenijo, kjer imamo najbolj gospodinjske moške. Po gospodinjstvu se namreč vrtijo kar 114 minut na dan. Sliši se dobro, pa je tudi res?

Kaija3 Nenavadni in zabavni avtoportreti mlade fotografinje calvin Seibert 9 Peščeni umetniški gradovi, ki osupnijo Mini Museum lahko postavimo kar na mizo. Foto: Mini Museum Mini Museum – poučen, prenosen in za v žep! babica-cover 91-letno babico prikazal kot superjunakinjo · · · · · · ·