Saturnova luna Enceladus
V zraku · buzz buzz

Ali obstaja življenje v vesolju, je vprašanje, ki človeka muči že tisočletja. Ameriška vesoljska agencija Nasa je korak bliže odgovoru, potem ko je na eni od Saturnovih lun (Enkelad) odkrila snovi, ki kažejo na to, da bi lahko bilo na njej življenje, kar pomeni, da naj bi na njej tudi obstajali pogoji, ki bi lahko omogočali življenje.

Nasa sporoča: Nismo sami! Na Saturnovi luni Enkelad naj bi bilo življenje in pogoji zanj. Na njej so namreč našli spojine, ki namigujejo, da je pod njeno ledeno lupino – v celoti jo pokriva ocean – življenje. Enkelad je sicer v očeh znanstvenikov že lep čas eden od najprimernejših kandidatov za življenje v našem sončnem sistemu. Je Saturnova šesta največja luna, ki je od Zemlje oddaljena 1420 milijonov kilometrov. Leta 1789 jo je odkril britanski astronom William Herschel.

PREBERITE ŠE: Lego se priklanja ženskam Nase – te zdaj tudi kot figurice Lego

Do revolucionarnega spoznanja se je Nasa dokopala s pomočjo vesoljskega plovila Cassini, ki je naletelo na gromozanski oblak vode, ki je priletel s površja omenjene lune. Vzorci so dokazali prisotnost vodika – ta velja za uporabno hranilo nekaterih najstarejših oblik življenja na Zemlji –, ki pa lahko izvira le iz hidrotermalnih reakcij med vročimi kamninami in vodo pod lunino ledeno skorjo. Če bi torej na Enkeladu dejansko obstajalo življenje, bi se bitja hranila z vodikom (ta je za mikroorganizme, kar so sladkarije za človeka) in oddajala metan, katerega prisotnost so prav tako zaznali. Še več. Cassini je našel tudi elemente ogljikovega dioksida.

Tako slednja spojina kot vodik sta ključna za metanogenezo, ki drži pri življenju mikrobe v globočinah Zemlje. “Zdaj vemo, da gre ne le za toplo in mokro okolje, ampak da je tam tudi hrana za življenje,” je pojasnil dr. Lewis Dartnell. Na Enkeladu so torej vse potrebne sestavine za življenje. Poleg tega nebesnega telesa se kot možna zamenjava za Zemljo v našem sončnem sistemu omenjata še Mars in Jupitrova luna Evropa. Vsi trije so imeli oz. imajo pogoje za življenje oz. potrebno gorivo za ekosistem.

Galerija – Saturnova luna Enkelad:

EnkeladOdpri galerijo
Z gledanjem slik zimske pokrajine se boste bolj pravilno odločali Z gledanjem slik zimske pokrajine se boste bolj pravilno odločali 39379574_575664319516548_3592989410120957952_n Zanimivosti o princesi Diani, ki jih prav gotovo še niste vedeli skrivnostne zgodovinske fotografije 10 skrivnostnih zgodovinskih fotografij, ki jih ni moč razložiti najbogatejši monarhi na svetu To so najbogatejši monarhi na svetu · · · ·