mJRp4Xn (1)
V zraku · buzz buzz

Steve Jobs se je kot vodja ravnal po vodilih čuječnosti … in to že nekaj desetletij pred tem, ko je te pozitivne aspekte čuječnosti, ki jo dosežemo z meditacijo, potrdila nevroznanost.

Pred tridesetimi leti je v poslovnem svetu veljala mantra “bodi pohlepen” (to so odlično ponazorili tudi v filmu Wall Street). Pohlep ni vodilo življenjske filozofije, vendar pa je vodilni motiv v teoriji upravljanja, kjer spodbuja, da tisti, ki so na vodstvenih položajih, sledijo lastnemu interesu in lastnemu bogatenju, vendar z višjim ciljem: za dobro človeštva.

Steve Jobs je razmišljal drugače. Zanj gonilo napredka človeštva ni bil pohlep, temveč čuječnost. Walter Isaacson, avtor biografije Steva Jobsa, čuječnost pojasni tako:

“Če se usedete in le opazujete, boste videli, kako nemiren je vaš um. Če ga boste poskušali umiriti, boste stanje še poslabšali. Vendar se um čez nekaj časa umiri, in ko se umiri, nastane prostor, kjer kar naenkrat vidite in slišite tudi bolj subtile stvari, ki nas obdajajo… In takrat se razživi vaša intuicija, stvari vidite veliko bolj jasno in ste prisotni v sedanjem trenutku. Takrat ste sposobni videti veliko več, kot ste lahko videli prej.”

V obdobju, ko je torej ves poslovni svet živel po načelu “pohlep je dober”, je Steve Jobs živel po popolnoma nasprotnem načelu, načelu čuječnosti. Čuječnost se osredotoča na notranje, na mistično; pohlep pa na zunanje, na materialno.

Devet let po smrti Steva Jobsa in tri desetletja po tem, ko se je ta veliki um začel ravnati po načelu čuječnosti, so nevroznanstveniki dokazali, da je bila njegova pot, na kateri je izbral, da ga bo vodila intuicija, prava. Slike možganov so pokazale, da meditacija pripomore k večji čuječnosti, zaradi katere so voditelji bistveno bolj učinkoviti in ustvarjalni.

V članku Nevroznanost meditacije, ki je bil objavljen v British Journal of Neuroscience Nursing, raziskovalci pravijo, da je čuječnost posledica nevroloških sprememb, ki lahko poveča pozornost, s čimer je sprednja prefrontalna skorja (območje, povezano s pozornostjo) pokazala spremembe v aktivnosti in strukturi kot odgovor na meditacijo.

Povedano drugače, meditacija čuječnosti lahko vodilnim pomaga, da:

  • so lahko dlje časa bolj osredotočeni;
  • ostanejo mirni, ko so pod pritiskom;
  • bolje prenašajo stres, povezan s službo. 

Raziskava, ki so jo naredili na Univerzi v Amsterdamu in je bila objavljena v znanstveni reviji Personal and Social Psychology Bulletin, pa razkriva še en aspekt čuječnosti: večjo ustvarjalnost.

Torej, kar je Steve Jobs ugotovil že dolgo nazaj, je sedaj potrdila tudi nevroznanost: pohlep ni pravi vir motivacije za voditelje. Voditelje naj vodi njihova zmožnost najti navdih v njih samih, in potem naj ta navdih prenesejo na ostale.


shutterstock_1326070031 France Prešeren: tega o največjem slovenskem pesniku gotovo niste vedeli! chermiti-mohamed-_8dSUIDNGkc-unsplash Če želite biti boljša oseba, si vsak dan preberite teh 35+ motivacijskih misli houcine-ncib-07GRWRgWuKo-unsplash Tako boste v življenje priklicali vse, kar si želite: top 5 nasvetov za zakon privlačnosti 69363902_2857941744235063_3356737011518380761_n copy To so leta, ko se ženske spremenijo v svoje mame, pravi znanost · ·