Skrivno življenje dreves
Kulturni izbor · knjige

Ste vedeli, da imajo drevesa čustva, spomin in občutke, da se med seboj sporazumevajo in skrbijo drugo za drugega? V gozdovih se dogajajo neverjetne stvari, ki jih v svoji knjigi osvetljuje gozdar in ‘šepetalec drevesom’ Peter Wohlleben. Njegova knjiga Skrivno življenje dreves (The Hidden Life of Trees), ki je postala svetovna uspešnica, je dobila tudi dokumentarni film Intelligent Trees, ki nam ponuja edinstven vpogled v skrivnostni svet dreves in nas uči občudovati čudesa narave. S tem spoznanjem imajo tista živa drevesa iz Gospodarja prstanov precej več smisla.

Drevesa kot družbena bitja? Po tem, ko si boste prebrali knjigo Skrivno življenje dreves (The Hidden Life of Trees) ali ogledali dokumentarni film Intelligent Trees, posnet po tej svetovni uspešnici, na gozdove in drevesa nikoli več ne boste gledali enako. V njem se potopimo v skrivnostni svet dreves, ki ga osvetljuje Peter Wohlleben, ki je v zgodbo, ki nam razkaže drugo plat gozda, vključil znanstvena spoznanja in lastne gozdarske izkušnje. Drevesa so predstavljena kot družbena bitja, torej s čustvi in sposobnostjo komunikacije.

Gozd se številnim ljudem zdi pravljičen kraj, saj jim predstavlja mir, tišino in neokrnjeno naravo. Wohlleben pa nam sporoča, da imajo drevesa čustva, občutke in spomin, da se sporazumevajo med seboj (na primer prek kemičnih snovi, kot so vonjave), da občutijo bolečino, da skrbijo za naraščaj in starostnike in da lahko celo dobijo sončne opekline in gube! Sliši se neverjetno, a to je resnica.

PREBERITE ŠE: Kaj prinaša Guinnessova knjiga rekordov 2017? Kdo so novi slovenski rekorderji?

Izčrpna knjiga Skrivno življenje dreves je ljubezensko pismo gozdu in dokumentarec Intelligent Trees kot animirani film Skrivno življenje hišnih ljubljenčkov za drevesa. Kot pravi eden izmed bralcev: ”Če boste prebrali to knjigo, verjamem, da bodo gozdovi tudi za vas postali magični kraji.”


Prihaja nova knjiga iz serije Petdeset odtenkov sive - Fifty Shades Darker From Christian’s Point of View Prihaja nova knjiga Petdeset odtenkov sive – 50 odtenkov teme skozi oči Greya Knjiga Guinnessova knjiga rekordov 2017 Kaj prinaša Guinnessova knjiga rekordov 2017? Kdo so novi slovenski rekorderji? Knjiga Harry Potter and the Cursed Child novembra tudi v slovenščini. Knjiga Harry Potter and the Cursed Child v slovenščini izide novembra 2016! Knjiga Harry Potter in zakleti otrok Nova knjiga o Harryju Potterju – izid: 31. julij 2016; od 1. avgusta tudi v Sloveniji! · · · ·