shutterstock_113669596 (1)
V zraku · buzz buzz

Če želite za vašega otroka neobičajno in močno ime, potem boste tukaj našli navdih. Tako je bilo namreč ime našim prednikom, starim Slovanom.

Po staroslovanski tradiciji je otrok postal član skupnosti, ko je dopolnil sedem let. Takrat je s slavnostnim vstopom v svet odraslih dobil tudi novo ime, ki je ustrezalo njegovemu značaju, lastnostim, ki jih ima ali pa lastnostnim, za katere so starši in ljudstvo želeli, da bi jih imel. Tudi če otrok ni imel izrazitih lastnosti, je dobil slavno ime, ki je spominjalo na tisto, česar ni imel in ki naj bi ga gnalo, da bi si za tisto višje tudi prizadeval.

Zato so bila pri starih Slovanih priljubljena t.i. “dvočlenska imena”, sestavljena iz dveh zaželenih lastnosti ali značilnosti. In to so nekatere od teh imen.

Staroslovanska imena za moške

Beloslav – belina, simbol poštenosti, slav pa označuje Slovana
Višeslav – da bo slavnejši od prednikov
Gosterad – gostoljuben
Darko – tisti, ki daje
Žiroslav – v čast hrastu, ki je bilo za stare Slovane sveto drevo
Zor – sila, moč
Ivša – slovansko sveto drevo (od tukaj ime Ivo)
Jaroslav – tisti, ki slavi boga Jarilo
Tvrtko – trd
Perun – staroslovanski bog groma, vrhovni bog

Staroslovanska imena za ženske

Borislava – borka
Vitomirka – miroljubna gospodarica, mogočna
Gradislava – tista, ki gradi slavo
Daliborka – v daljni borbi
Žarka – sijajna, tista, ki je ognjevita
Ljudmila – tista, ki ljubi ljudi
Mladenka – večna mladenka
Ozrenka – tista, ki ima oster pogled
Svetlana – svetla, čiste duše
Čedna – čista, častna

Življenje brez obžalovanja: 30 stvari, ki jih moraš narediti pred 30. letom Življenje brez obžalovanja: 30 stvari, ki jih moraš narediti pred 30. letom shutterstock_447767809 (1) Najlepše ženske 21. stoletja: popolna kombinacija lepote, karizme in ženstvenosti 8 stvari, ki jih morate vedeti, preden se odpravite na tetoviranje To morate vedeti, preden se odpravite na tetoviranje! BeFunky-collage (19) Antiselfiji: ženska objavlja selfije, na katerih je “mrtva”, ker … ·