stoos-switzerland-worlds-steepest-funicular-railway-open-designboom-818
Utrip mesta · destinacija

Najstrmejša tirna vzpenjača na svetu je odprta! Najdemo jo v Švici, povezuje pa mesto Schywz in planinsko vasico Stoos. Tukaj se vzpenjača povzpne na 1300 metrov nadmorske višine s 110-odstotnim naklonom (na vsakih 100 metrov dolžine se lahko povpzne 110 metrov v višino). Strokovnjaki so projekt ocenili kot izredno velik uspeh sodobnega inženirstva.

Futuristična tirna vzpenjača je sestavljena iz dveh linij cilindričnih vagonov, ki ob vzpenjanju prilagajajo svoja tla, kar pomeni, da so lahko potniki tudi ob 110-odstotnem naklonu pokonci ali pa sedijo navpično.

Vzpenjača lahko doseže hitrost 10 metrov na sekundo, na 1720-metrski progi pa se vzpenja in spušča za 743 metrov.
4-minutna vožnjo z najstrmejšo vzpenjačo na svetu lahko doživite v majhnem švicarskem letovišču Stoos, do katerega lahko dostopate le s tramvajem.
Rekord najstrmejše vzpenjače je do zdaj držala vzpenjača Gelmerbahn v Bernu. Ta je imela 106-odstotni naklon.

Galerija – To je najstrmejša vzpenjača na svetu!

To je najstrmejša vzpenjača na svetu!Odpri galerijo

pexels-photo-293029 Kam na enodnevni izlet pozimi? SapmiNatureCamp_auroraslider Sapmi Nature Camp: kampiranje med severnimi jeleni 1. Zagreb, Hrvaška Najboljše božične destinacije 2017/2018: to so najlepši božični sejmi v Evropi Dugmici Silvestrovanje z glasbenimi zvezdami na trgu v Budvi · · ·