Untouched by Light: to vino je narejeno in okušano v POPOLNI temi
Utrip mesta · kulinarika

Dnevna in umetna svetloba naj bi vplivali na okus vina, ugotavljajo študije …, zato so pri Radgonskih goricah spomnili, da bi ustvarili edinstveno peneče vino Untouched by Light, ki je narejeno v popolni temi. Je res, da se najboljše stvari dogajajo v temi?

Radgonske gorice, ki so ta teden predstavile peneče pivo Untouched by Light, so pri izdelavi svoje edinstvene blagove znamke združili moči z znanstvenico Ann C. Noble – ta je namreč ugotovila, da naj bi izpostavljenost vina dnevni svetlobi ali umetni osvetlitvi privedla do spremenjenega okusa. Zmanjšala naj bi se se intenzivnost arome citrusov in povečala intenzivnost arom “kuhanega zelja ali mokrega psa”. Zato so se pri Radgonskih goricah pogumno podali v temo in v njej pripravili Untouched by Light.

Peneče vino je narejeno iz ravno prav zelenega grozdja chardonnay, pobranega ponoči, in starano v kleteh v popolni temi – počiva dve do tri leta v radgonskih kleteh, nedotaknjen od zunanjega sveta.
Med trgatvijo, pretresanjem steklenic in pakiranjem se uporabljajo očala za nočno gledanje. Ko vino zapusti klet, je zaščiteno v črni, za svetlobo neprepustni steklenici, pakirani v vakuumsko zaprti vrečki, ki prepreči dostop kakršnekoli dodatne svetlobe ali stik z zrakom. In na tak način bi ga morali tudi okušati: v popolni temi v dobri družbi.

Fermentacija Untouched by Light se je začela šele pred nekaj meseci, kar pomeni, da bodo prve steklenice na voljo naslednje leto. Radgonske gorice so kljub temu že začele sprejemati prednaročila, ki jih lahko opravite tudi vi!

39356518_1902579476474534_1002144693405876224_n Ramen by Maru: japonska restavracija, kjer vam postrežejo božanski ramen 60352416_301103827493310_4973265700031299584_o Nova restavracija Landerik: iz zemlje do krožnika _DSC9655 Pub Plečnik: nova destinacija zabave in kulinarike koa Bistro in bar KOA: Havaji v Ljubljani ·