cover-mbfwlj-2015
Utrip mesta · moda

Ljubljana se z Mercedes-Benz Fashion Weekom vpisuje na svetovni zemljevid tednov mode in z inovativnim pristopom ustvarjalcev “fashionistom” ponuja štiridnevno razvajanje senzoričnih občutkov, produkcijskih presežkov in kreativnega razmišljanja. MBFWLJ ni bil le seštevek različnih modnih dogodkov, temveč svojo dimenzijo išče v nizu predavanj, okroglih miz in družabnih dogodkov, kjer so se vezi prepletale z dizajnom, produkcijo in trženjem ustvarjalcev.

Štiridnevna modna nebesa na zemlji (beri: v Ljubljani) so ljubiteljem mode & dizajna ponudila nove dimenzije. Pod taktirko modnega guruja & umetniške vodje Saše Radoviča so ekipe modnih oblikovalcev, stilistov, vizažistov, frizerjev in koreografov obiskovalcem ponudile senzorične izkušnje različnih oblik in tako ustvarile modno popotovanje. Osrednje prizorišče dogajanja, Cankarjev dom, je ponudilo odlično priložnost za modne instalacije, ki so šle izven okvirov že videnega, a so bile dopolnjene s klasičnimi modnimi revijami. Umetniško noto in atmosfero pa so dopolnjevale izjemne videoprojekcije ter modi vedno lastna in drugačna glasbena podlaga.

Ker je treba tovrstno dogajanje vselej začiniti s kančkom tekmovalnosti, je bila podeljena prestižna nagrada Mercedes-Benz Fashion Week Award, ki je šla po “tehtnem premisleku” žirije v roke Sare Valenci za njeno izjemno kolekcijo oblačil.

MBFWLJ je poleg vpogleda v modno prihodnost obiskovalcem ponudil spektakularno popotovanje v svet industrijskega dizajna s predavanjem “Unexpected Moments” vodje oblikovanja zunanjosti avtomobilov pri Mercedes-BenzRobertom Lešnikom. Tako nam je uspelo pogledati v prihodnost te avtomobilske znamke skozi oči enega izmed njenih ustvarjalcev.

Prav tako smo lahko prisluhnili gostom okrogle mize Kick-Ass-Thetics, ki jo je suvereno vodila Vesna Milek, in si ogledali projekciji dveh modnih filmov, ki sta bili za obiskovalce brezplačni.

Priča smo bili izjemni multimedijski modni instalaciji Beograjčana Marka Mitanovskega, ki je s svojo zgodbo »Drugi obraz resničnosti« navdušil prav vse gledalce. Na ogled je postavil svojo kolekcijo, ki jo je že predstavil na letošnjem spomladanskem tednu mode v Londonu. Geometrijske oblike, navdih mitskih bitij in teksture naravnih elementov so bile glavni navdih zanjo.

Za zaključek MBFWLJ pa so nam postregli z 10 estetsko dovršenimi modnimi revijami že močno uveljavljenih modnih ustvarjalcev oziroma znamk: Akultura, Anja Dragan, Petja Zorec, Madame Demode, Mêhlê, Nataša Hrupič, Dioralop, Verena Schepperheyn, Dajana Ljubičić in Peter Movrin.

Uspešna krstna uprizoritev tedna mode napoveduje nadaljevanje že prihodnjo pomlad, česar se “fashionisti” izjemno veselimo.

Pregled – Modne revije – #4dan – #MBFWLJ

Akultura: Modna oblikovalka Alenka Globočnik je navdušila z močnimi detajli in izredno čistimi linijami, a vseeno ji je uspelo obdržati drugačnost oziroma odstop od klasičnosti.

Anja Dragan: Je predstavila kolekcijo nenavadnih materialov in tehnik ustvarjanja. Kolekcija se ukvarja z identiteto ženske, kjer je veliko žensk v eni, a je osredotočena le na eno izmed njenih osebnosti.

Petja Zorec: Ready to wear kolekcija, ki se ne osredotoča na specifike spolov in vnaprej določenih norm. Športno navdahnjena kolekcija s poudarkom na pleteninah, ki jo lahko nosijo tudi ženske.

Madame Demode: dve modni oblikovalki – Viktoria Vrzhesnevska in Sanja Čirjak sta predstavili kolekcijo izredne funkcionalnosti in čistih linij.

Mêhlê: združuje dva oblikovalca – modno oblikovalko Majo Mehle in vizualnega umetnika Miho Fabia Kalana. Na MBFWLJ se je predstavila s kolekcijo s pridihom futurizma.

Nataša Hrupič: zelo močen avtorski pečat oblikovanja celotne kolekcije. Nasprotovanje, izrazitost. Omejeno z neomejenim.

Dioralop: ustvarjalki iz Zagreba – modna oblikovalka Andreja Bistričić in Maja Merlić, arhitektka. Prefinjena estetika, ki se poigrava z občutkom androgenosti.

Verena Schepperheyn: močna moška kolekcija Juxtaposing Lines. Zelo jasne in izrazito izražene linije.

Dajana Ljubičić: predstavila je svojo kolekcijo »East meets West«, ki je na modno pisto vnesla pridih svobode in dinamičnosti.

Peter Movrin: predstavil se je s kolekcijo, ki predstavlja vez med avtorjevim otroštvom s tradicijo. Impresivne silhuete, ki se spogledujejo s temačnostjo, a vseeno ostajajo nežne.

PicMonkey Collage1 Ženska moda: kako nositi škornje na najbolj kul način Mercedes-Benz Fashion Week Ljubljana Mercedes-Benz Fashion Week Ljubljana 2015: Iz zakulisja Trgovina s konceptom Pentlja Trgovina Pentlja – priznani slovenski modni oblikovalci pod eno streho Vezalke Xpand Xpand: najboljše vezalke na svetu za najhitrejše obuvanje · · ·